hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta

Ivona Đurkin   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1363-8447 ; Zavod za specijalnu zootehniku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek Osijek
Boris Lukić ; Zavod za specijalnu zootehniku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek Osijek
Goran Kušec ; Zavod za specijalnu zootehniku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek Osijek
Žarko Radišić ; Zavod za specijalnu zootehniku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek Osijek
Zlata Maltar ; Zavod za specijalnu zootehniku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek Osijek
Velimir Sili ; Belje d.d., industrijska zona 1, Mece, HR-31 326 Darda

Puni tekst: hrvatski, pdf (822 KB) str. 34-37 preuzimanja: 588* citiraj
APA 6th Edition
Đurkin, I., Lukić, B., Kušec, G., Radišić, Ž., Maltar, Z. i Sili, V. (2012). Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV (1), 34-37. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/80811
MLA 8th Edition
Đurkin, Ivona, et al. "Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIV, br. 1, 2012, str. 34-37. https://hrcak.srce.hr/80811. Citirano 21.10.2019.
Chicago 17th Edition
Đurkin, Ivona, Boris Lukić, Goran Kušec, Žarko Radišić, Zlata Maltar i Velimir Sili. "Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIV, br. 1 (2012): 34-37. https://hrcak.srce.hr/80811
Harvard
Đurkin, I., et al. (2012). 'Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV(1), str. 34-37. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/80811 (Datum pristupa: 21.10.2019.)
Vancouver
Đurkin I, Lukić B, Kušec G, Radišić Ž, Maltar Z, Sili V. Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2012 [pristupljeno 21.10.2019.];XIV(1):34-37. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80811
IEEE
I. Đurkin, B. Lukić, G. Kušec, Ž. Radišić, Z. Maltar i V. Sili, "Kvaliteta mesa i kemijski sastav hibridnih svinja potomaka dvaju linija terminalnog nerasta", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIV, br. 1, str. 34-37, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80811. [Citirano: 21.10.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (2 MB) str. 61-65 preuzimanja: 302* citiraj
APA 6th Edition
Đurkin, I., Lukić, B., Kušec, G., Radišić, Ž., Maltar, Z. i Sili, V. (2012). Meat quality traits and chemical composition of hybrid pigs originating from two different terminal sire lines. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV (1), 61-65. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/80811
MLA 8th Edition
Đurkin, Ivona, et al. "Meat quality traits and chemical composition of hybrid pigs originating from two different terminal sire lines." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIV, br. 1, 2012, str. 61-65. https://hrcak.srce.hr/80811. Citirano 21.10.2019.
Chicago 17th Edition
Đurkin, Ivona, Boris Lukić, Goran Kušec, Žarko Radišić, Zlata Maltar i Velimir Sili. "Meat quality traits and chemical composition of hybrid pigs originating from two different terminal sire lines." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIV, br. 1 (2012): 61-65. https://hrcak.srce.hr/80811
Harvard
Đurkin, I., et al. (2012). 'Meat quality traits and chemical composition of hybrid pigs originating from two different terminal sire lines', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV(1), str. 61-65. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/80811 (Datum pristupa: 21.10.2019.)
Vancouver
Đurkin I, Lukić B, Kušec G, Radišić Ž, Maltar Z, Sili V. Meat quality traits and chemical composition of hybrid pigs originating from two different terminal sire lines. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2012 [pristupljeno 21.10.2019.];XIV(1):61-65. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80811
IEEE
I. Đurkin, B. Lukić, G. Kušec, Ž. Radišić, Z. Maltar i V. Sili, "Meat quality traits and chemical composition of hybrid pigs originating from two different terminal sire lines", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIV, br. 1, str. 61-65, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80811. [Citirano: 21.10.2019.]

Sažetak
Sažetak Istraživanje je provedeno na 90 PIC hibridnih svinja potomaka terminalnih linija nerasta P-337 i P-410 žrtvovanih pri 110 kg žive mase. Na liniji klanja i u laboratoriju utvrđena su slijedeća svojstva polovica i kvalitete mesa: topla klaonička masa, duljine polovica „a“ i „b“, duljina i opseg buta, debljina mišića i pripadajuće leđne slanine, mesnatost polovica metodom „dvije točke“, pH vrijednosti mjerene 45 minuta i 24h nakon klanja, otpuštanje mesnog soka, parametri boje (CIE L*a*b*), instrumentalna nježnost (WBSF) i kemijski sastav buta. Statističkom analizom je utvrđeno da su obje skupine životinja imale zadovoljavajuću kvalitetu mesa. U potomaka P-337 linije je, međutim, utvrđena veća učestalost pojave BMV mesa, dok je u potomaka P-410 linije utvrđena veća učestalost pojave TST mesa u butu i leđnom mišiću. Glede otpuštanja mesnog soka i boje, više je uzoraka mesa tovljenika potomaka P-337 linije imalo vrijednosti otpuštanja mesnog soka veće od 5%, dok je više uzoraka mesa tovljenika potomaka linije P-410 imalo vrijednosti L* veće od 50. Kemijska analiza buta je pokazala da su obje skupine životinja imale poželjni sadržaj intramuskularne masti (IMF).

Ključne riječi
svinje; svojstva kvalitete mesa; kemijski sastav; terminalna linija nerasta

Hrčak ID: 80811

URI
https://hrcak.srce.hr/80811

[engleski]

Posjeta: 1.548 *