hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Modeliranje masnokiselinskog sastava janjećega mesa hranidbom

Željka Klir   ORCID icon orcid.org/0000-0003-4078-6864 ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31 000 Osijek
Zvonko Antunović ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31 000 Osijek
Matija Domaćinović ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31 000 Osijek
Marcela Šperanda ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31 000 Osijek
Josip Novoselec   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9763-3522 ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31 000 Osijek
PhD. Veronica Halas ; University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Department of Animal Nutrition, P. O. Box 16, H-7400 Kaposvár, Hungary

Puni tekst: hrvatski, pdf (425 KB) str. 42-50 preuzimanja: 480* citiraj
APA 6th Edition
Klir, Ž., Antunović, Z., Domaćinović, M., Šperanda, M., Novoselec, J. i Halas, P.V. (2012). Modeliranje masnokiselinskog sastava janjećega mesa hranidbom. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV (1), 42-50. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/80815
MLA 8th Edition
Klir, Željka, et al. "Modeliranje masnokiselinskog sastava janjećega mesa hranidbom." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIV, br. 1, 2012, str. 42-50. https://hrcak.srce.hr/80815. Citirano 24.06.2019.
Chicago 17th Edition
Klir, Željka, Zvonko Antunović, Matija Domaćinović, Marcela Šperanda, Josip Novoselec i PhD. Veronica Halas. "Modeliranje masnokiselinskog sastava janjećega mesa hranidbom." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIV, br. 1 (2012): 42-50. https://hrcak.srce.hr/80815
Harvard
Klir, Ž., et al. (2012). 'Modeliranje masnokiselinskog sastava janjećega mesa hranidbom', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV(1), str. 42-50. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/80815 (Datum pristupa: 24.06.2019.)
Vancouver
Klir Ž, Antunović Z, Domaćinović M, Šperanda M, Novoselec J, Halas PV. Modeliranje masnokiselinskog sastava janjećega mesa hranidbom. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2012 [pristupljeno 24.06.2019.];XIV(1):42-50. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80815
IEEE
Ž. Klir, Z. Antunović, M. Domaćinović, M. Šperanda, J. Novoselec i P.V. Halas, "Modeliranje masnokiselinskog sastava janjećega mesa hranidbom", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIV, br. 1, str. 42-50, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80815. [Citirano: 24.06.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (425 KB) str. 70-79 preuzimanja: 523* citiraj
APA 6th Edition
Klir, Ž., Antunović, Z., Domaćinović, M., Šperanda, M., Novoselec, J. i Halas, P.V. (2012). Feeding modulation of the fatty acid composition in lamb meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV (1), 70-79. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/80815
MLA 8th Edition
Klir, Željka, et al. "Feeding modulation of the fatty acid composition in lamb meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIV, br. 1, 2012, str. 70-79. https://hrcak.srce.hr/80815. Citirano 24.06.2019.
Chicago 17th Edition
Klir, Željka, Zvonko Antunović, Matija Domaćinović, Marcela Šperanda, Josip Novoselec i PhD. Veronica Halas. "Feeding modulation of the fatty acid composition in lamb meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIV, br. 1 (2012): 70-79. https://hrcak.srce.hr/80815
Harvard
Klir, Ž., et al. (2012). 'Feeding modulation of the fatty acid composition in lamb meat', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV(1), str. 70-79. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/80815 (Datum pristupa: 24.06.2019.)
Vancouver
Klir Ž, Antunović Z, Domaćinović M, Šperanda M, Novoselec J, Halas PV. Feeding modulation of the fatty acid composition in lamb meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2012 [pristupljeno 24.06.2019.];XIV(1):70-79. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80815
IEEE
Ž. Klir, Z. Antunović, M. Domaćinović, M. Šperanda, J. Novoselec i P.V. Halas, "Feeding modulation of the fatty acid composition in lamb meat", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIV, br. 1, str. 70-79, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80815. [Citirano: 24.06.2019.]

Sažetak
Sažetak Različita su znanstvena istraživanja pokazala da meso preživača ima povoljan masnokiselinski sastav te omjer ω-6/ω-3 ispod 4,0 zbog manjeg udjela linolne i relativno visokog sadržaja ω-3 polinezasićenih masnih kiselina, osobito linolenske. Cilj ovoga rada je proučiti istraživanja mogućnosti modeliranja masnokiselinskog sastava janjećeg mesa hranidbom. Hranidbom janjadi ili njihovih majki prije odbića moguće je modelirati masnokiselinski sastav i njihov omjer u tkivima janjadi. Brojna su istraživanja pokazala da napasivanje janjadi na paši povećava sadržaj ω-3 masnih kiselina, osobito eikozapentaenske i dokozaheksaenske u m. longissimus thoracis-u i m. semimembranosus-u. Dodatak 10% lanenoga ulja u obrocima janjadi značajno je povećao sadržaj linolenske kiseline u m. longissimus lumborum-u (za 4,5 puta), dok je dodatak ribljega ulja stimulirao skladištenje međumišićne masnoće plećke, buta i abdomena. Masnokiselinski sastav međumišićne masti i potkožnoga masnog tkiva sisajuće janjadi pod utjecajem je sadržaja masnih kiselina u mlijeku majke te ovisi o držanju i hranidbi majke. Jedna od prednosti u hranidbi janjadi je i dodatak izvora linolne kiseline te izvora linolenske kiseline u kombinaciji s ribljim uljem, pri čemu dolazi do značajnog povećanja sadržaja konjugirane linolne kiseline (CLA) u različitim tkivima. Iz navedenih podataka vidljivo je da se hranidbom može modelirati masnokiselinski sastav janjećeg mesa s ciljem smanjenja sadržaja zasićenih masnih kiselina te povećanja sadržaja polinezasićenih masnih kiselina u masnom i mišićnom tkivu janjadi.

Ključne riječi
hranidba janjadi; janjeće meso; polinezasićene masne kiseline; konjugirana linolna kiselina

Hrčak ID: 80815

URI
https://hrcak.srce.hr/80815

[engleski]

Posjeta: 1.259 *