hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Psihrotrofne bakterije i njihovi negativni utjecaji na kvalitetu mlijeka i mliječnih proizvoda

Dubravka Samaržija   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5577-4992 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za mljekarstvo, Svetotošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Šimun Zamberlin   ORCID icon orcid.org/0000-0003-2707-4571
Tomislav Pogačić

Puni tekst: hrvatski, pdf (585 KB) str. 77-95 preuzimanja: 1.531* citiraj
APA 6th Edition
Samaržija, D., Zamberlin, Š. i Pogačić, T. (2012). Psihrotrofne bakterije i njihovi negativni utjecaji na kvalitetu mlijeka i mliječnih proizvoda. Mljekarstvo, 62 (2), 77-95. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/83325
MLA 8th Edition
Samaržija, Dubravka, et al. "Psihrotrofne bakterije i njihovi negativni utjecaji na kvalitetu mlijeka i mliječnih proizvoda." Mljekarstvo, vol. 62, br. 2, 2012, str. 77-95. https://hrcak.srce.hr/83325. Citirano 20.09.2020.
Chicago 17th Edition
Samaržija, Dubravka, Šimun Zamberlin i Tomislav Pogačić. "Psihrotrofne bakterije i njihovi negativni utjecaji na kvalitetu mlijeka i mliječnih proizvoda." Mljekarstvo 62, br. 2 (2012): 77-95. https://hrcak.srce.hr/83325
Harvard
Samaržija, D., Zamberlin, Š., i Pogačić, T. (2012). 'Psihrotrofne bakterije i njihovi negativni utjecaji na kvalitetu mlijeka i mliječnih proizvoda', Mljekarstvo, 62(2), str. 77-95. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/83325 (Datum pristupa: 20.09.2020.)
Vancouver
Samaržija D, Zamberlin Š, Pogačić T. Psihrotrofne bakterije i njihovi negativni utjecaji na kvalitetu mlijeka i mliječnih proizvoda. Mljekarstvo [Internet]. 2012 [pristupljeno 20.09.2020.];62(2):77-95. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/83325
IEEE
D. Samaržija, Š. Zamberlin i T. Pogačić, "Psihrotrofne bakterije i njihovi negativni utjecaji na kvalitetu mlijeka i mliječnih proizvoda", Mljekarstvo, vol.62, br. 2, str. 77-95, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/83325. [Citirano: 20.09.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (720 KB) str. 77-95 preuzimanja: 20.174* citiraj
APA 6th Edition
Samaržija, D., Zamberlin, Š. i Pogačić, T. (2012). Psychrotrophic bacteria and their negative effects on milk and dairy products quality. Mljekarstvo, 62 (2), 77-95. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/83325
MLA 8th Edition
Samaržija, Dubravka, et al. "Psychrotrophic bacteria and their negative effects on milk and dairy products quality." Mljekarstvo, vol. 62, br. 2, 2012, str. 77-95. https://hrcak.srce.hr/83325. Citirano 20.09.2020.
Chicago 17th Edition
Samaržija, Dubravka, Šimun Zamberlin i Tomislav Pogačić. "Psychrotrophic bacteria and their negative effects on milk and dairy products quality." Mljekarstvo 62, br. 2 (2012): 77-95. https://hrcak.srce.hr/83325
Harvard
Samaržija, D., Zamberlin, Š., i Pogačić, T. (2012). 'Psychrotrophic bacteria and their negative effects on milk and dairy products quality', Mljekarstvo, 62(2), str. 77-95. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/83325 (Datum pristupa: 20.09.2020.)
Vancouver
Samaržija D, Zamberlin Š, Pogačić T. Psychrotrophic bacteria and their negative effects on milk and dairy products quality. Mljekarstvo [Internet]. 2012 [pristupljeno 20.09.2020.];62(2):77-95. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/83325
IEEE
D. Samaržija, Š. Zamberlin i T. Pogačić, "Psychrotrophic bacteria and their negative effects on milk and dairy products quality", Mljekarstvo, vol.62, br. 2, str. 77-95, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/83325. [Citirano: 20.09.2020.]

Sažetak
Osobine i svojstva mikrobnih populacija sirovog mlijeka u momentu prerade presudne su za pojavu kvarenja, vrijeme održivosti, organoleptičku kvalitetu i randman mlijeka i mliječnih proizvoda. Hlađenje i vremenski duža pohrana sirovog mlijeka na niskim temperaturama, uobičajena u današnjim uvjetima proizvodnje, pogoduje rastu psihrotrofnih bakterija. Zbog toga, broj tih bakterija u ohlađenom sirovom mlijeku u odnosu na broj mezofilnih aerobnih bakterija značajno je viši od njihovog idealnog omjera od 10 %. Većinu psihrotrofnih bakterija karakterizira sposobnost tvorbe ekstracelularnih i/ili intracelularnih termostabilnih enzima (proteaze, lipaze, fosfolipaze) koji mogu uzrokovati kvarenje mlijeka i mliječnih proizvoda. Određene vrste psihrotrofnih bakterija pokazuju i prirodnu otpornost na antibiotike i/ili mogu stvarati toksine te se istovremeno smatraju i uvjetno patogenim bakterijama. U smislu kvalitete sirovog mlijeka i mliječnih proizvoda psihrotrofne bakterije postale su ozbiljan problem s kojim se suočava današnja mljekarska industrija. Svrha ovog preglednog rada bila je opisati negativan utjecaj koji psihrotrofne bakterije imaju na kvalitetu sirovog mlijeka i gotovih mliječnih proizvoda. Također, u radu su opisane najznačajnije vrste, te značenje kontrole kojom se može umanjiti kontaminacija mlijeka i mliječnih proizvoda psihrotrofnim bakterijama.

Ključne riječi
psihrotrofne bakterije; kontaminacija; biofilm; kvaliteta mlijeka i mliječnih proizvoda; kontrola

Hrčak ID: 83325

URI
https://hrcak.srce.hr/83325

[engleski]

Posjeta: 23.220 *