hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Mineralni sastav mlijeka i mliječnih proizvoda

Šimun Zamberlin   ORCID icon orcid.org/0000-0003-2707-4571 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Neven Antunac
Jasmina Havranek   ORCID icon orcid.org/0000-0002-2653-3505
Dubravka Samaržija   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5577-4992

Puni tekst: engleski, pdf (536 KB) str. 111-125 preuzimanja: 13.466* citiraj
APA 6th Edition
Zamberlin, Š., Antunac, N., Havranek, J. i Samaržija, D. (2012). Mineral elements in milk and dairy products. Mljekarstvo, 62 (2), 111-125. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/83327
MLA 8th Edition
Zamberlin, Šimun, et al. "Mineral elements in milk and dairy products." Mljekarstvo, vol. 62, br. 2, 2012, str. 111-125. https://hrcak.srce.hr/83327. Citirano 19.05.2021.
Chicago 17th Edition
Zamberlin, Šimun, Neven Antunac, Jasmina Havranek i Dubravka Samaržija. "Mineral elements in milk and dairy products." Mljekarstvo 62, br. 2 (2012): 111-125. https://hrcak.srce.hr/83327
Harvard
Zamberlin, Š., et al. (2012). 'Mineral elements in milk and dairy products', Mljekarstvo, 62(2), str. 111-125. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/83327 (Datum pristupa: 19.05.2021.)
Vancouver
Zamberlin Š, Antunac N, Havranek J, Samaržija D. Mineral elements in milk and dairy products. Mljekarstvo [Internet]. 2012 [pristupljeno 19.05.2021.];62(2):111-125. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/83327
IEEE
Š. Zamberlin, N. Antunac, J. Havranek i D. Samaržija, "Mineral elements in milk and dairy products", Mljekarstvo, vol.62, br. 2, str. 111-125, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/83327. [Citirano: 19.05.2021.]

Sažetak
Mineralni elementi se u mlijeku i mliječnim proizvodima nalaze u obliku anorganskih iona i soli, ili kao dio organskih molekula kao što su bjelančevine, masti, ugljikohidrati i nukleinske kiseline. Kemijska forma u kojoj su mineralni elementi prisutni je vrlo važna jer o njoj ovisi apsorpcija u želucu i time njihovo biološko iskorištenje. Mineralni sastav mlijeka nije konstantan i ovisi o stadiju laktacije, hranidbenom statusu životinje, okolišnim uvjetima i genetskim čimbenicima. Cilj ovog rada je prikazati dosadašnje rezultate istraživanja koncentracija, kemijske forme i prehrambene važnosti pojedinih mineralnih elemenata koji su prisutni u različitim vrstama mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ključne riječi
mlijeko; mliječni proizvodi; mineralni elementi; prehrambena važnost

Hrčak ID: 83327

URI
https://hrcak.srce.hr/83327

[engleski]

Posjeta: 14.770 *