hrcak mascot   Srce   HID

Food Technology and Biotechnology, Vol.50 No.2 Lipanj 2012.

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj defolijacije na koncentraciju fenolnih i organskih kiselina u moštu te vinu Malvazije istarske

Marijan Bubola   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1034-2250 ; Institut za poljoprivredu i turizam, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Hrvatska
Đordano Peršurić ; Institut za poljoprivredu i turizam, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Hrvatska
Karin Kovačević Ganić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zavod za prehrambenu tehnologiju, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Marko Karoglan ; Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Svetošimunska cesta 25, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Bernard Kozina ; Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Svetošimunska cesta 25, HR-10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: engleski, pdf (333 KB) str. 159-166 preuzimanja: 723* citiraj
APA 6th Edition
Bubola, M., Peršurić, Đ., Kovačević Ganić, K., Karoglan, M. i Kozina, B. (2012). Effects of Fruit Zone Leaf Removal on the Concentrations of Phenolic and Organic Acids in Istrian Malvasia Grape Juice and Wine. Food Technology and Biotechnology, 50 (2), 159-166. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/83361
MLA 8th Edition
Bubola, Marijan, et al. "Effects of Fruit Zone Leaf Removal on the Concentrations of Phenolic and Organic Acids in Istrian Malvasia Grape Juice and Wine." Food Technology and Biotechnology, vol. 50, br. 2, 2012, str. 159-166. https://hrcak.srce.hr/83361. Citirano 22.10.2018.
Chicago 17th Edition
Bubola, Marijan, Đordano Peršurić, Karin Kovačević Ganić, Marko Karoglan i Bernard Kozina. "Effects of Fruit Zone Leaf Removal on the Concentrations of Phenolic and Organic Acids in Istrian Malvasia Grape Juice and Wine." Food Technology and Biotechnology 50, br. 2 (2012): 159-166. https://hrcak.srce.hr/83361
Harvard
Bubola, M., et al. (2012). 'Effects of Fruit Zone Leaf Removal on the Concentrations of Phenolic and Organic Acids in Istrian Malvasia Grape Juice and Wine', Food Technology and Biotechnology, 50(2), str. 159-166. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/83361 (Datum pristupa: 22.10.2018.)
Vancouver
Bubola M, Peršurić Đ, Kovačević Ganić K, Karoglan M, Kozina B. Effects of Fruit Zone Leaf Removal on the Concentrations of Phenolic and Organic Acids in Istrian Malvasia Grape Juice and Wine. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 18.06.2012. [pristupljeno 22.10.2018.];50(2):159-166. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/83361
IEEE
M. Bubola, Đ. Peršurić, K. Kovačević Ganić, M. Karoglan i B. Kozina, "Effects of Fruit Zone Leaf Removal on the Concentrations of Phenolic and Organic Acids in Istrian Malvasia Grape Juice and Wine", Food Technology and Biotechnology, vol.50, br. 2, str. 159-166, lipanj 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/83361. [Citirano: 22.10.2018.]

Sažetak
Fenolne kiseline, tj. hidroksicimetne i hidroksibenzojeve kiseline te njihovi derivati, najzastupljenija su skupina fenolnih spojeva u moštu i vinu bijelih kultivara vinove loze. U ovom je radu istražen utjecaj defolijacije u zoni rasta grozda na koncentraciju hidroksicimetnih, hidroksibenzojevih i organskih kiselina u moštu i vinu Malvazije istarske. Lišće je odstranjeno u tri različite fenofaze rasta i razvoja vinove loze: prije cvatnje, u fazi zametanja bobica i u fazi šare. Kontrolna obrada kada nije bila primijenjena defolijacija također je bila sastavni dio istraživanja. U fazi šare primijenjena su dva intenziteta defolijacije. Fenolne su kiseline identificirane i kvantificirane visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom. Uzorci mošta pri obradi defolijacijom prije cvatnje i u fazi zametanja bobica imali su najmanju koncentraciju vinske i najveću koncentraciju jabučne kiseline, dok su oba tretmana primijenjena u fazi šare imala najmanju koncentraciju jabučne i najveću koncentraciju vinske kiseline. Obradom prije cvatnje dobiveno je kudikamo manje hidroksicimetnih i hidroksibenzojevih kiselina u moštu u usporedbi s ostalim postupcima što se međusobno nisu bitno razlikovali po koncentraciji ukupnih hidroksicimetnih kiselina. Koncentracija hidroksibenzojevih kiselina u moštu bila je manja u oba tretmana primijenjena u fazi šare u usporedbi s defolijacijom u fazi zametanja bobica i kontrolnom obradom. Koncentracije hidroksicimetnih, hidroksibenzojevih i organskih kiselina u vinu bile su iste kao i one u moštu. Izborom fenofaze u kojoj se primjenjuje defolijacija može se utjecati na koncentraciju fenolnih i organskih kiselina u moštu i vinu bijelih kultivara vinove loze.

Ključne riječi
defolijacija; fenolne kiseline; organske kiseline; Malvazija istarska; mošt; vino

Hrčak ID: 83361

URI
https://hrcak.srce.hr/83361

[engleski]

Posjeta: 1.096 *