Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

BIOSIGURNOSNE MJERE U INTENZIVNOME SVINJOGOJSTVU

Boris Antunović orcid id orcid.org/0000-0003-0052-3795 ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Laura Vargović ; Belje d.d., Darda, Hrvatska
Dalibor Cvrković ; Belje d.d., Darda, Hrvatska
Katarina Kundih ; Belje d.d., Darda, Hrvatska
Robert Spajić ; Belje d.d., Darda, Hrvatska
Velimir Sili ; Belje d.d., Darda, Hrvatska
Dražen Hižman ; Belje d.d., Darda, Hrvatska
Željko Pavičić ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zagreb, Croatia
Mario Ostović ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zagreb, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 772 Kb

str. 60-64

preuzimanja: 1.287

citiraj


Sažetak

Današnja proizvodnja svinja zahtijeva držanje velikoga broja životinja maksimalne proizvodnosti na relativno malome prostoru. Njihova proizvodnost povezana je sa zdravljem i zdravstvenim statusom. Kako je sve veća težnja potrošača za smanjenjem upotrebe antibiotika u proizvodnji svinja, mjere koje se poduzimaju sve više idu u smjeru sprječavanja bolesti. To je moguće postići provedbom biosigurnosnih mjera, koje uključuju sprječavanje ulaska uzročnika na farmu i sprječavanje prijenosa patogena unutar farme između objekata. Kritične točke predstavljaju lokacija, ljudi, ulaz u farmu, rasplodni pomladak, sjeme, izlaz životinja – utovari, hrana, lešine, feces i otpadna voda, DDD, unutarnja biosigurnost. Da bi se biosigurnosne mjere ispravno provodile i na taj način osigurala visoka proizvodnja, potrebno je strogo pridržavanje pravila koja su određena standardima.

Ključne riječi

intenzivna proizvodnja svinja; biosigurnost; kritine toke pri prijenosu patogena

Hrčak ID:

83380

URI

https://hrcak.srce.hr/83380

Datum izdavanja:

12.6.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.704 *