Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

THE EFFECT OF BIOLOGICAL SILAGE ADDITIVE ON MYCOTOXIN CONCENTRATIONS IN MIXTURE SILAGES OF FABA BEAN, OAT AND ALFALFA

Miroslav Juráček ; Faculty of Agrobiology and Food Resources, Slovak University of Agriculture in Nitra, Nitra, Slovak Republic
Daniel Bíro
Milan Šimko
Branislav Gálik
Michal Rolinec


Puni tekst: engleski pdf 67 Kb

str. 163-166

preuzimanja: 370

citiraj


Sažetak

Proučavan je utjecaj bakterijskog dodatka na koncentraciju mikotoksina u smjesama silaže faba graha, zobi i lucerne visokog sadržaja suhe tvari. Svježa tvar je brana u stadiju stvaranja mahuna faba graha te nakon znatnog uvenuća narezana na male dijelove od 20 mm i utrpana u vreće za silažu. Kontrolnu smjesu smo silirali bez dodatka a pokusnu varijantu s tekućim dodatkom sljedećih bioloških
sastojaka: Lactobacillus paracasei, Lactobacillus lactis i Pedioccus acidilacti u dozi od 0.5 l po toni. Uzorci su ispitani na hranjivu vrijednost i sadržaj mikotoksina (deoksinivalenol,T-2 toksin, zearalenon i ukupni fuminozini, ohratoksini) direktnim kompetitivnim imunosorbentnim enzimskim testom. Zearalenon je bio sekundarni metabolit mikroskopskih gljivica najviše koncentracije. Ovaj rad navodi na zaključak da primjena bakterijskog dodatka može značajno smanjiti koncentraciju zearalenona i ukupnih fumonizina u smjesama silaže faba graha, zobi i lucerne.

Ključne riječi

smjesa silaže; biološki dodatak; mikotoksini

Hrčak ID:

84340

URI

https://hrcak.srce.hr/84340

Datum izdavanja:

29.6.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 852 *