hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj roka berbe na sastav i kvalitetu djevičanskih maslinovih ulja sorte Rosinjola

Karolina Brkić Bubola   ORCID icon orcid.org/0000-0002-7132-9220 ; Institut za poljoprivredu i turizam, K. Huguesa 8, 52440 Poreč, Hrvatska
Olivera Koprivnjak ; Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Braće Branchetta 20, 51000 Rijeka, Hrvatska
Barbara Sladonja ; Institut za poljoprivredu i turizam, K. Huguesa 8, 52440 Poreč, Hrvatska
Dubravka Škevin ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
Ivana Belobrajić ; Ital-Ice d.o.o., M. Vlašića 47, 52440 Poreč, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (163 KB) str. 9-18 preuzimanja: 540* citiraj
APA 6th Edition
Brkić Bubola, K., Koprivnjak, O., Sladonja, B., Škevin, D. i Belobrajić, I. (2012). Utjecaj roka berbe na sastav i kvalitetu djevičanskih maslinovih ulja sorte Rosinjola. Croatian journal of food science and technology, 4 (1), 9-18. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/84715
MLA 8th Edition
Brkić Bubola, Karolina, et al. "Utjecaj roka berbe na sastav i kvalitetu djevičanskih maslinovih ulja sorte Rosinjola." Croatian journal of food science and technology, vol. 4, br. 1, 2012, str. 9-18. https://hrcak.srce.hr/84715. Citirano 15.11.2019.
Chicago 17th Edition
Brkić Bubola, Karolina, Olivera Koprivnjak, Barbara Sladonja, Dubravka Škevin i Ivana Belobrajić. "Utjecaj roka berbe na sastav i kvalitetu djevičanskih maslinovih ulja sorte Rosinjola." Croatian journal of food science and technology 4, br. 1 (2012): 9-18. https://hrcak.srce.hr/84715
Harvard
Brkić Bubola, K., et al. (2012). 'Utjecaj roka berbe na sastav i kvalitetu djevičanskih maslinovih ulja sorte Rosinjola', Croatian journal of food science and technology, 4(1), str. 9-18. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/84715 (Datum pristupa: 15.11.2019.)
Vancouver
Brkić Bubola K, Koprivnjak O, Sladonja B, Škevin D, Belobrajić I. Utjecaj roka berbe na sastav i kvalitetu djevičanskih maslinovih ulja sorte Rosinjola. Croatian journal of food science and technology [Internet]. 2012 [pristupljeno 15.11.2019.];4(1):9-18. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/84715
IEEE
K. Brkić Bubola, O. Koprivnjak, B. Sladonja, D. Škevin i I. Belobrajić, "Utjecaj roka berbe na sastav i kvalitetu djevičanskih maslinovih ulja sorte Rosinjola", Croatian journal of food science and technology, vol.4, br. 1, str. 9-18, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/84715. [Citirano: 15.11.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (163 KB) str. 9-18 preuzimanja: 441* citiraj
APA 6th Edition
Brkić Bubola, K., Koprivnjak, O., Sladonja, B., Škevin, D. i Belobrajić, I. (2012). Influence of harvest time on the composition and quality of Rosinjola cultivar virgin olive oils. Croatian journal of food science and technology, 4 (1), 9-18. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/84715
MLA 8th Edition
Brkić Bubola, Karolina, et al. "Influence of harvest time on the composition and quality of Rosinjola cultivar virgin olive oils." Croatian journal of food science and technology, vol. 4, br. 1, 2012, str. 9-18. https://hrcak.srce.hr/84715. Citirano 15.11.2019.
Chicago 17th Edition
Brkić Bubola, Karolina, Olivera Koprivnjak, Barbara Sladonja, Dubravka Škevin i Ivana Belobrajić. "Influence of harvest time on the composition and quality of Rosinjola cultivar virgin olive oils." Croatian journal of food science and technology 4, br. 1 (2012): 9-18. https://hrcak.srce.hr/84715
Harvard
Brkić Bubola, K., et al. (2012). 'Influence of harvest time on the composition and quality of Rosinjola cultivar virgin olive oils', Croatian journal of food science and technology, 4(1), str. 9-18. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/84715 (Datum pristupa: 15.11.2019.)
Vancouver
Brkić Bubola K, Koprivnjak O, Sladonja B, Škevin D, Belobrajić I. Influence of harvest time on the composition and quality of Rosinjola cultivar virgin olive oils. Croatian journal of food science and technology [Internet]. 2012 [pristupljeno 15.11.2019.];4(1):9-18. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/84715
IEEE
K. Brkić Bubola, O. Koprivnjak, B. Sladonja, D. Škevin i I. Belobrajić, "Influence of harvest time on the composition and quality of Rosinjola cultivar virgin olive oils", Croatian journal of food science and technology, vol.4, br. 1, str. 9-18, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/84715. [Citirano: 15.11.2019.]

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj roka berbe maslina autohtone istarske sorte Rosinjola na udio ulja u tijestu maslina te na sastav i kvalitetu dobivenih ulja. U kasnom roku berbe utvrđena je viša vrijednost udjela ulja u suhoj tvari tijesta maslina nego u ranom roku berbe, ali je kasna berba negativno utjecala na tržišne parametre kvalitete dobivenog ulja. Udio oleinske kiseline lagano se smanjio u kasnom roku berbe, a udio linolne kiseline je porastao. Omjer oleinska/linolna kiselina, koncentracije ukupnih fenola i orto-difenola, te vrijednosti indeksa gorčine i antioksidacijski kapacitet smanjili su se u ulju dobivenom u kasnom roku berbe. Kasni rok berbe utjecao je i na opadanje koncentracije klorofila i karotenoida te vrijednosti parametara boje (a*, b* i C) u dobivenim uljima, a svjetlina ulja (L*) se povećala. U uljima iz kasnog roka berbe koncentracije većine hlapivih tvari koje utječu na pozitivna mirisna svojstva sorte Rosinjola su opale, osim aldehida kojima je koncentracija blago narasla. Senzorska ocjena ulja iz kasnog roka berbe se smanjila, kao i intenziteti svojstava maslina, jabuka, trava, gorko i pikantno u tom ulju, dok su se intenziteti svojstava slatko i ostalo zrelo voće povećali. Ulja dobivena u ranom roku berbe opisana su kao skladna i trpka s izraženim zelenim mirisnim notama, a u ulja dobivena u kasnom roku berbe kao prezrela i bez svježine. Dobiveni rezultati izuzetno su važni zbog određivanje optimalnog trenutka berbe kao i razumijevanja potencijala sorte Rosinjola za proizvodnju visoko kvalitetnih djevičanskih maslinovih ulja s ciljanim i posebnim karakteristikama.

Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje; rok berbe; parametri kvalitete; senzorski profil; kemijski sastav

Hrčak ID: 84715

URI
https://hrcak.srce.hr/84715

[engleski]

Posjeta: 1.384 *