hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe

Mladen Pavlečić ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Vedran Lulić ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Slavica Gašpari ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Mirela Ivančić Šantek ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Predrag Horvat ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Božidar Šantek   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9583-534X ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (468 KB) str. 112-117 preuzimanja: 322* citiraj
APA 6th Edition
Pavlečić, M., Lulić, V., Gašpari, S., Ivančić Šantek, M., Horvat, P. i Šantek, B. (2012). Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (1-2), 112-117. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/84935
MLA 8th Edition
Pavlečić, Mladen, et al. "Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 7, br. 1-2, 2012, str. 112-117. https://hrcak.srce.hr/84935. Citirano 23.02.2020.
Chicago 17th Edition
Pavlečić, Mladen, Vedran Lulić, Slavica Gašpari, Mirela Ivančić Šantek, Predrag Horvat i Božidar Šantek. "Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 7, br. 1-2 (2012): 112-117. https://hrcak.srce.hr/84935
Harvard
Pavlečić, M., et al. (2012). 'Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7(1-2), str. 112-117. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/84935 (Datum pristupa: 23.02.2020.)
Vancouver
Pavlečić M, Lulić V, Gašpari S, Ivančić Šantek M, Horvat P, Šantek B. Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2012 [pristupljeno 23.02.2020.];7(1-2):112-117. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/84935
IEEE
M. Pavlečić, V. Lulić, S. Gašpari, M. Ivančić Šantek, P. Horvat i B. Šantek, "Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.7, br. 1-2, str. 112-117, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/84935. [Citirano: 23.02.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (468 KB) str. 112-117 preuzimanja: 381* citiraj
APA 6th Edition
Pavlečić, M., Lulić, V., Gašpari, S., Ivančić Šantek, M., Horvat, P. i Šantek, B. (2012). Comparison Between Different Cultivation Techniques for Bioethanol Production from Raw Sugar Beet Juice. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (1-2), 112-117. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/84935
MLA 8th Edition
Pavlečić, Mladen, et al. "Comparison Between Different Cultivation Techniques for Bioethanol Production from Raw Sugar Beet Juice." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 7, br. 1-2, 2012, str. 112-117. https://hrcak.srce.hr/84935. Citirano 23.02.2020.
Chicago 17th Edition
Pavlečić, Mladen, Vedran Lulić, Slavica Gašpari, Mirela Ivančić Šantek, Predrag Horvat i Božidar Šantek. "Comparison Between Different Cultivation Techniques for Bioethanol Production from Raw Sugar Beet Juice." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 7, br. 1-2 (2012): 112-117. https://hrcak.srce.hr/84935
Harvard
Pavlečić, M., et al. (2012). 'Comparison Between Different Cultivation Techniques for Bioethanol Production from Raw Sugar Beet Juice', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7(1-2), str. 112-117. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/84935 (Datum pristupa: 23.02.2020.)
Vancouver
Pavlečić M, Lulić V, Gašpari S, Ivančić Šantek M, Horvat P, Šantek B. Comparison Between Different Cultivation Techniques for Bioethanol Production from Raw Sugar Beet Juice. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2012 [pristupljeno 23.02.2020.];7(1-2):112-117. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/84935
IEEE
M. Pavlečić, V. Lulić, S. Gašpari, M. Ivančić Šantek, P. Horvat i B. Šantek, "Comparison Between Different Cultivation Techniques for Bioethanol Production from Raw Sugar Beet Juice", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.7, br. 1-2, str. 112-117, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/84935. [Citirano: 23.02.2020.]

Sažetak
U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja bioetanola na svježem soku šećerne repe s pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae. Za vođenje procesa proizvodnje bioetanola primjenjene su ove tehnike: šaržni proces, šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces. Tijekom šaržnog procesa proizvodnje bioetanola stupanj konverzije supstrata u produkt (YP/S) je iznosio 0,375 g/g, učinkovitost bioprocesa (E) 69.70 %, te produktivnost (Pr) procesa 0,53 g/Lh. U šaržnom procesu s pritokom supstrata dobivene su ove vrijednosti pokazatelja uspješnosti
bioprocesa: YP/S = 0,502 g/g, E = 93,40 % i Pr = 0,50 g/Lh. Nadalje, tijekom polukontinuirane proizvodnje bioetanola pokazatelji uspješnosti bioprocesa su imali ove vrijednosti: YP/S = 0,360 g/g, E = 66,91 % i Pr = 0,66 g/Lh. Na osnovi prethodno prikazanih rezultata jasno je da šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces imaju značajno veći potencijal za primjenu u industrijskoj proizvodnji bioetanola iako je potrebna daljnja optimizacija polukontinuirane tehnike vođenja bioprocesa.

Ključne riječi
bioetanol; Saccharomyces cerevisiae; svježi sok šećerne repe; različite tehnike vođenja bioprocesa

Hrčak ID: 84935

URI
https://hrcak.srce.hr/84935

[engleski]

Posjeta: 1.096 *