hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja

Mladen Pavlečić ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Dino Tepalović ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Mirela Ivančić Šantek ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Tonči Rezić ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Božidar Šantek   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9583-534X ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (189 KB) str. 118-125 preuzimanja: 819* citiraj
APA 6th Edition
Pavlečić, M., Tepalović, D., Ivančić Šantek, M., Rezić, T. i Šantek, B. (2012). Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (1-2), 118-125. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/84936
MLA 8th Edition
Pavlečić, Mladen, et al. "Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 7, br. 1-2, 2012, str. 118-125. https://hrcak.srce.hr/84936. Citirano 28.03.2020.
Chicago 17th Edition
Pavlečić, Mladen, Dino Tepalović, Mirela Ivančić Šantek, Tonči Rezić i Božidar Šantek. "Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 7, br. 1-2 (2012): 118-125. https://hrcak.srce.hr/84936
Harvard
Pavlečić, M., et al. (2012). 'Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7(1-2), str. 118-125. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/84936 (Datum pristupa: 28.03.2020.)
Vancouver
Pavlečić M, Tepalović D, Ivančić Šantek M, Rezić T, Šantek B. Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2012 [pristupljeno 28.03.2020.];7(1-2):118-125. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/84936
IEEE
M. Pavlečić, D. Tepalović, M. Ivančić Šantek, T. Rezić i B. Šantek, "Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.7, br. 1-2, str. 118-125, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/84936. [Citirano: 28.03.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (189 KB) str. 118-125 preuzimanja: 236* citiraj
APA 6th Edition
Pavlečić, M., Tepalović, D., Ivančić Šantek, M., Rezić, T. i Šantek, B. (2012). The Effect of Total Oxygen Concentraction in the Bottle on the Beer Quality During Storage. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (1-2), 118-125. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/84936
MLA 8th Edition
Pavlečić, Mladen, et al. "The Effect of Total Oxygen Concentraction in the Bottle on the Beer Quality During Storage." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 7, br. 1-2, 2012, str. 118-125. https://hrcak.srce.hr/84936. Citirano 28.03.2020.
Chicago 17th Edition
Pavlečić, Mladen, Dino Tepalović, Mirela Ivančić Šantek, Tonči Rezić i Božidar Šantek. "The Effect of Total Oxygen Concentraction in the Bottle on the Beer Quality During Storage." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 7, br. 1-2 (2012): 118-125. https://hrcak.srce.hr/84936
Harvard
Pavlečić, M., et al. (2012). 'The Effect of Total Oxygen Concentraction in the Bottle on the Beer Quality During Storage', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7(1-2), str. 118-125. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/84936 (Datum pristupa: 28.03.2020.)
Vancouver
Pavlečić M, Tepalović D, Ivančić Šantek M, Rezić T, Šantek B. The Effect of Total Oxygen Concentraction in the Bottle on the Beer Quality During Storage. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2012 [pristupljeno 28.03.2020.];7(1-2):118-125. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/84936
IEEE
M. Pavlečić, D. Tepalović, M. Ivančić Šantek, T. Rezić i B. Šantek, "The Effect of Total Oxygen Concentraction in the Bottle on the Beer Quality During Storage", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.7, br. 1-2, str. 118-125, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/84936. [Citirano: 28.03.2020.]

Sažetak
U ovom istraživanju provedeno je ispitivanje utjecaja ukupne koncentracije kisika u staklenoj boci na kakvoću piva donjeg vrenja tijekom skladištenja. Pivo je bilo skladišteno na temperaturi od 22 - 25°C u tamnoj prostoriji, a u pivu je bio prisutan kisik u tri različite ukupne početne koncentracije: 0,09 mg/L, 0,29 mg/L i 0,63 mg/L. Tijekom skladištenja (98 dana) u pivu je praćena promjena koncentracije trans-2-nonenala kao indikatora procesa oksidacije (starenja) piva, a dobiveni rezultati pokazuju da koncentracija trans-2-nonenala nije direktno ovisna o ukupnoj koncentraciji kisika u boci piva. U ovom istraživanju provedena je i senzorska analiza uzoraka piva koja je pokazala da povećane ukupne koncentracije kisika u boci izravno utječu na ocjenu kakvoće piva.

Ključne riječi
pivo donjeg vrenja; staklene boce; oksidacija; trans-2-nonenal; senzorska analiza; kakvoća piva (aroma i okus)

Hrčak ID: 84936

URI
https://hrcak.srce.hr/84936

[engleski]

Posjeta: 1.522 *