hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Bjelovarski autohtoni "sušeni sir"

Slavko Kirin ; DUKAT d.d., Tvornica Sirela, V. Sredice 11, 43000 Bjelovar

Puni tekst: hrvatski, pdf (312 KB) str. 343-356 preuzimanja: 1.730* citiraj
APA 6th Edition
Kirin, S. (2006). Bjelovarski autohtoni "sušeni sir". Mljekarstvo, 56 (4), 343-356. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/8411
MLA 8th Edition
Kirin, Slavko. "Bjelovarski autohtoni "sušeni sir"." Mljekarstvo, vol. 56, br. 4, 2006, str. 343-356. https://hrcak.srce.hr/8411. Citirano 25.07.2021.
Chicago 17th Edition
Kirin, Slavko. "Bjelovarski autohtoni "sušeni sir"." Mljekarstvo 56, br. 4 (2006): 343-356. https://hrcak.srce.hr/8411
Harvard
Kirin, S. (2006). 'Bjelovarski autohtoni "sušeni sir"', Mljekarstvo, 56(4), str. 343-356. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/8411 (Datum pristupa: 25.07.2021.)
Vancouver
Kirin S. Bjelovarski autohtoni "sušeni sir". Mljekarstvo [Internet]. 2006 [pristupljeno 25.07.2021.];56(4):343-356. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/8411
IEEE
S. Kirin, "Bjelovarski autohtoni "sušeni sir"", Mljekarstvo, vol.56, br. 4, str. 343-356, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/8411. [Citirano: 25.07.2021.]

Sažetak
«Sušeni sir» pripada skupini autohtonih sireva bjelovarskog kraja, koji se još uvijek proizvodi u seoskim domaćinstvima. Naziv sira proizlazi iz osnovnog postupka njegove izrade, tj. sušenja, koje se obavlja kraće ili duže vrijeme na prozračnom mjestu, a potom na dimu, ili samo na dimu. Ovakva vrsta autohtonog sira proizvodi se i na cijelom području središnje Hrvatske, koje obuhvaća Međimurje, Podravinu, Bilogoru; Moslavinu, Posavinu i šire zagrebačko područje. Svrha je rada opisati i istražiti organoleptička svojstva, kemijski sastav, higijensku kakvoću ovog autohtonog sira, čime bi se doprinijelo utvrđivanju njegovih svojstava i standarda proizvodnje. Kao standard organoleptičkih svojstava «sušenog sira» mogu se uzeti sljedeća karakteristična obilježja: a) Vanjski izgled: dimenzije: promjer: 140 - 145 mm, visina 58 - 61 mm; težina (masa) sira: 700 - 750 g; pravilan zaobljen oblik, glatka kora, ujednačena boja; b) Konzistencija: lako reziva, elastična, mekana; c) Prerez: lijepo povezano bijelo tijesto, manji broj nepravilnih okašaca ujednačene veličine; d) Miris: ugodan mliječno kiseli, blagi po dimu; e) Okus: blago mliječno kiselkast, umjereno slan, blaga nijansa dima. Ovisno o udjelu masti u suhoj tvari i udjelu vode u nemasnoj tvari analizirani sirevi pripadaju skupini četvrtmasnih, odnosno mekih i polutvrdih sireva. Utvrđena je povišena kiselost i slanost određenog broja uzoraka, a mikrobiološkim je pretragama utvrđeno da su najčešći uzročnici higijenske neispravnosti bili kvasci i plijesni.

Ključne riječi
«sušeni sir»; robna marka; zaštita izvornosti; organoleptička svojstva; kemijski sastav; higijenska ispravnost

Hrčak ID: 8411

URI
https://hrcak.srce.hr/8411

[engleski]

Posjeta: 2.838 *