hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Proizvodnja i svojstva kajmaka

Predrag Puđa ; Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu, Nemanjina 6, 10000 Beograd, Srbija
Mira Radovanović
Jelena Đerovski

Puni tekst: hrvatski, pdf (241 KB) str. 357-367 preuzimanja: 4.005* citiraj
APA 6th Edition
Puđa, P., Radovanović, M. i Đerovski, J. (2006). Proizvodnja i svojstva kajmaka. Mljekarstvo, 56 (4), 357-367. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/8412
MLA 8th Edition
Puđa, Predrag, et al. "Proizvodnja i svojstva kajmaka." Mljekarstvo, vol. 56, br. 4, 2006, str. 357-367. https://hrcak.srce.hr/8412. Citirano 29.11.2021.
Chicago 17th Edition
Puđa, Predrag, Mira Radovanović i Jelena Đerovski. "Proizvodnja i svojstva kajmaka." Mljekarstvo 56, br. 4 (2006): 357-367. https://hrcak.srce.hr/8412
Harvard
Puđa, P., Radovanović, M., i Đerovski, J. (2006). 'Proizvodnja i svojstva kajmaka', Mljekarstvo, 56(4), str. 357-367. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/8412 (Datum pristupa: 29.11.2021.)
Vancouver
Puđa P, Radovanović M, Đerovski J. Proizvodnja i svojstva kajmaka. Mljekarstvo [Internet]. 2006 [pristupljeno 29.11.2021.];56(4):357-367. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/8412
IEEE
P. Puđa, M. Radovanović i J. Đerovski, "Proizvodnja i svojstva kajmaka", Mljekarstvo, vol.56, br. 4, str. 357-367, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/8412. [Citirano: 29.11.2021.]

Sažetak
Kajmak je tradicionalni mliječni proizvod specifičnog sastava i senzorskih svojstava. Svi parametri procesa proizvodnje, zrenja, sastava i senzorskih svojstava ovog specifičnog mliječnog proizvoda u okviru su odgovarajućih parametara srodnih mliječnih proizvoda: sireva i maslaca. Proizvodnja kajmaka je danas zastupljena u seoskim domaćinstvima i zasniva se na tradicionalnom postupku. Tradicionalan način izrade kajmaka nije pogodan za industrijsku proizvodnju. Kajmak dobiven tradicionalnim postupkom, od proizvođača do proizvođača veoma je neujednačene kvalitete. Radi standardizacije proizvodnje i svojstava kajmaka, neophodno je njegovu proizvodnju prilagoditi i prenijeti u industrijske uvjete. Time bi bila omogućena bolja prodaja kajmaka na domaćem i stranom tržištu. U radu je predstavljen postupak industrijske proizvodnje kajmaka koji je razvijen u kompaniji «Polimark» na osnovi zaštićene tehnologije. Tehnološki postupak osigurava dobivanje proizvoda visoke i standardne kvalitete, koji po svim karakteristikama odgovara kajmaku dobivenom tradicionalnim postupkom. Postupak industrijske proizvodnje kajmaka obuhvaća i sve procese tradicionalne proizvodnje, ali je način sprovođenja prilagođen kako bi bili zadovoljeni zahtjevi suvremenog načina rada u industrijskim uvjetima. Postupak pruža niz prednosti u odnosu na tradicionalni način izrade, a jedna od prednosti je višestruko skraćenje vremena proizvodnje, bakteriološka ispravnost proizvoda, standardizacija postupka i dobivenog proizvoda, industrijski način rada i široke mogućnosti u korištenju preostalog mlijeka.

Ključne riječi
kajmak; svojstva; postupak industrijske proizvodnje

Hrčak ID: 8412

URI
https://hrcak.srce.hr/8412

[engleski]

Posjeta: 5.881 *