hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Utjecaj ekstra djevičanskog maslinovog ulja i limunovog soka na reološka svojstva majoneze

Tihomir Moslavac ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek,
Andrija Pozderović ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek,
Anita Pichler ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek,
Ivančica Barulek ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek,
Đani Benčić ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu
Milica Vilušić ; Tehnološki fakultet, Univerzitet u Tuzli

Puni tekst: hrvatski, pdf (204 KB) str. 126-131 preuzimanja: 347* citiraj
APA 6th Edition
Moslavac, T., Pozderović, A., Pichler, A., Barulek, I., Benčić, Đ. i Vilušić, M. (2012). Utjecaj ekstra djevičanskog maslinovog ulja i limunovog soka na reološka svojstva majoneze. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV (2), 126-131. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/86045
MLA 8th Edition
Moslavac, Tihomir, et al. "Utjecaj ekstra djevičanskog maslinovog ulja i limunovog soka na reološka svojstva majoneze." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIV, br. 2, 2012, str. 126-131. https://hrcak.srce.hr/86045. Citirano 22.09.2019.
Chicago 17th Edition
Moslavac, Tihomir, Andrija Pozderović, Anita Pichler, Ivančica Barulek, Đani Benčić i Milica Vilušić. "Utjecaj ekstra djevičanskog maslinovog ulja i limunovog soka na reološka svojstva majoneze." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIV, br. 2 (2012): 126-131. https://hrcak.srce.hr/86045
Harvard
Moslavac, T., et al. (2012). 'Utjecaj ekstra djevičanskog maslinovog ulja i limunovog soka na reološka svojstva majoneze', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV(2), str. 126-131. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/86045 (Datum pristupa: 22.09.2019.)
Vancouver
Moslavac T, Pozderović A, Pichler A, Barulek I, Benčić Đ, Vilušić M. Utjecaj ekstra djevičanskog maslinovog ulja i limunovog soka na reološka svojstva majoneze. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2012 [pristupljeno 22.09.2019.];XIV(2):126-131. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86045
IEEE
T. Moslavac, A. Pozderović, A. Pichler, I. Barulek, Đ. Benčić i M. Vilušić, "Utjecaj ekstra djevičanskog maslinovog ulja i limunovog soka na reološka svojstva majoneze", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIV, br. 2, str. 126-131, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86045. [Citirano: 22.09.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (178 KB) str. 157-162 preuzimanja: 465* citiraj
APA 6th Edition
Moslavac, T., Pozderović, A., Pichler, A., Barulek, I., Benčić, Đ. i Vilušić, M. (2012). The eff ect of extra virgin olive oil and lemon juice on rheological properties of mayonnaise. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV (2), 157-162. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/86045
MLA 8th Edition
Moslavac, Tihomir, et al. "The eff ect of extra virgin olive oil and lemon juice on rheological properties of mayonnaise." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIV, br. 2, 2012, str. 157-162. https://hrcak.srce.hr/86045. Citirano 22.09.2019.
Chicago 17th Edition
Moslavac, Tihomir, Andrija Pozderović, Anita Pichler, Ivančica Barulek, Đani Benčić i Milica Vilušić. "The eff ect of extra virgin olive oil and lemon juice on rheological properties of mayonnaise." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIV, br. 2 (2012): 157-162. https://hrcak.srce.hr/86045
Harvard
Moslavac, T., et al. (2012). 'The eff ect of extra virgin olive oil and lemon juice on rheological properties of mayonnaise', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV(2), str. 157-162. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/86045 (Datum pristupa: 22.09.2019.)
Vancouver
Moslavac T, Pozderović A, Pichler A, Barulek I, Benčić Đ, Vilušić M. The eff ect of extra virgin olive oil and lemon juice on rheological properties of mayonnaise. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2012 [pristupljeno 22.09.2019.];XIV(2):157-162. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86045
IEEE
T. Moslavac, A. Pozderović, A. Pichler, I. Barulek, Đ. Benčić i M. Vilušić, "The eff ect of extra virgin olive oil and lemon juice on rheological properties of mayonnaise", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIV, br. 2, str. 157-162, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86045. [Citirano: 22.09.2019.]

Sažetak
Sažetak
Reološka svojstva važan su parametar kvalitete majoneze. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka ekstra djevičanskog maslinovog
ulja i svježeg limunovog soka na reološka svojstva i promjenu boje majoneze. Također, ispitivan je utjecaj vremena skladištenja
majoneze u hladnjaku na promjenu reoloških svojstava. Mehanički proces homogenizacije majoneze proveden je kod 12 000 o/min.
i vremenu 5 min. pri sobnoj temperaturi. Majoneza sadrži 75% ulja sa različitim udjelima suncokretovog ulja i ekstra djevičanskog
maslinovog ulja. Mjerenja reoloških svojstava provedena su na rotacijskom viskozimetru (DV- III + Digital Rheometer-Brookfi eld Engineering Laboratories, USA) sa koncentričnim cilindrima pri temperaturama 10ºC i 25ºC. Iz dobivenih podataka izračunati su reološki parametri koefi cijent konzistencije, indeks tečenja i prividna viskoznost. Rezultati istraživanja su pokazali da dodatak ekstra djevičanskog maslinovog ulja i limunovog soka utječu na reološka svojstva i boju majoneze. Dodatkom ekstra djevičanskog maslinovog ulja u uljnu fazu majoneze dolazi do sniženja smičnog naprezanja, prividne viskoznosti, koefi cijenta konzistencije i promjene boje pri 25ºC i 10ºC. Skladištenjem majoneze u hladnjaku 14 dana dolazi do promjene reoloških parametara.

Ključne riječi
suncokretovo ulje; ekstra djevičansko maslinovo ulje; reološka svojstva; majoneza

Hrčak ID: 86045

URI
https://hrcak.srce.hr/86045

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 1.139 *