hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

In taberna quando sumus: od biblijskog opijanja do proteomike vina

Pier Giorgio Righetti   ORCID icon orcid.org/0000-0001-8321-9187 ; Department of Chemistry, Materials and Chemical Engineering 'Giulio Natta', Politecnico di Milano, Via Mancinelli 7, IT-20131, Milan, Italy
Alfonsina D'Amato   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8147-7235 ; Department of Chemistry, Materials and Chemical Engineering 'Giulio Natta', Politecnico di Milano, Via Mancinelli 7, IT-20131, Milan, Italy
Elisa Fasoli ; Department of Chemistry, Materials and Chemical Engineering 'Giulio Natta', Politecnico di Milano, Via Mancinelli 7, IT-20131, Milan, Italy
Egisto Boschetti ; Department of Chemistry, Materials and Chemical Engineering 'Giulio Natta', Politecnico di Milano, Via Mancinelli 7, IT-20131, Milan, Italy

Puni tekst: engleski, pdf (345 KB) str. 253-260 preuzimanja: 592* citiraj
APA 6th Edition
Righetti, P.G., D'Amato, A., Fasoli, E. i Boschetti, E. (2012). In taberna quando sumus: A Drunkard’s Cakewalk Through Wine Proteomics. Food Technology and Biotechnology, 50 (3), 253-260. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/86919
MLA 8th Edition
Righetti, Pier Giorgio, et al. "In taberna quando sumus: A Drunkard’s Cakewalk Through Wine Proteomics." Food Technology and Biotechnology, vol. 50, br. 3, 2012, str. 253-260. https://hrcak.srce.hr/86919. Citirano 26.10.2021.
Chicago 17th Edition
Righetti, Pier Giorgio, Alfonsina D'Amato, Elisa Fasoli i Egisto Boschetti. "In taberna quando sumus: A Drunkard’s Cakewalk Through Wine Proteomics." Food Technology and Biotechnology 50, br. 3 (2012): 253-260. https://hrcak.srce.hr/86919
Harvard
Righetti, P.G., et al. (2012). 'In taberna quando sumus: A Drunkard’s Cakewalk Through Wine Proteomics', Food Technology and Biotechnology, 50(3), str. 253-260. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/86919 (Datum pristupa: 26.10.2021.)
Vancouver
Righetti PG, D'Amato A, Fasoli E, Boschetti E. In taberna quando sumus: A Drunkard’s Cakewalk Through Wine Proteomics. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2012 [pristupljeno 26.10.2021.];50(3):253-260. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86919
IEEE
P.G. Righetti, A. D'Amato, E. Fasoli i E. Boschetti, "In taberna quando sumus: A Drunkard’s Cakewalk Through Wine Proteomics", Food Technology and Biotechnology, vol.50, br. 3, str. 253-260, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86919. [Citirano: 26.10.2021.]

Sažetak
U radu su prikazani rezultati analize proteina u tragovima u crnim i bijelim vinima i uspoređeni pomoću datoteka rekombiniranih peptidnih liganada (CPLL). Ispitana su vina talijanskog podrijetla. U većini je uzoraka pronađen kazein u tragovima (prosječno od 20 do 60 ƒµg/L, s pragom detekcije već od 1 µg/L), ali ni jedan protein iz grožđa, jer su sva vina bila pročišćena goveđim kazeinom, uključujući i crna vina koja se obično pročišćuju albuminom iz jaja. Međutim, analizom netretiranog bijelog vina (Recioto iz grožđa sorte Garganega, regija Veneto) pomoću datoteka rekombiniranih peptidnih liganada opaženo je gotovo 100 jedinstvenih produkata gena iz grožđa, što omogućava karakterizaciju proteoma vina grand cru, visokokvalitetnih odležanih vina koja inače ne treba pročišćavati. Stoga bi datoteke rekombiniranih peptidnih liganada mogle poslužiti kao odličan alat za otkrivanje proteina u tragovima u hrani i piću. Novom metodom CPLL pri pH=2,2 u prisutnosti 0,1 % trifluorooctene kiseline omogućena je analiza proteina u uvjetima koji oponašaju mehanizme njihove adsorpcije pri kromatografiji obrnutih faza.

Ključne riječi
alkoholna pića; proteomika; datoteka rekombiniranih peptidnih liganada; sljedivost

Hrčak ID: 86919

URI
https://hrcak.srce.hr/86919

[engleski]

Posjeta: 892 *