Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

In taberna quando sumus: od biblijskog opijanja do proteomike vina

Pier Giorgio Righetti orcid id orcid.org/0000-0001-8321-9187 ; Department of Chemistry, Materials and Chemical Engineering 'Giulio Natta', Politecnico di Milano, Via Mancinelli 7, IT-20131, Milan, Italy
Alfonsina D'Amato orcid id orcid.org/0000-0002-8147-7235 ; Department of Chemistry, Materials and Chemical Engineering 'Giulio Natta', Politecnico di Milano, Via Mancinelli 7, IT-20131, Milan, Italy
Elisa Fasoli ; Department of Chemistry, Materials and Chemical Engineering 'Giulio Natta', Politecnico di Milano, Via Mancinelli 7, IT-20131, Milan, Italy
Egisto Boschetti ; Department of Chemistry, Materials and Chemical Engineering 'Giulio Natta', Politecnico di Milano, Via Mancinelli 7, IT-20131, Milan, Italy


Puni tekst: engleski pdf 345 Kb

str. 253-260

preuzimanja: 728

citiraj


Sažetak

U radu su prikazani rezultati analize proteina u tragovima u crnim i bijelim vinima i uspoređeni pomoću datoteka rekombiniranih peptidnih liganada (CPLL). Ispitana su vina talijanskog podrijetla. U većini je uzoraka pronađen kazein u tragovima (prosječno od 20 do 60 µg/L, s pragom detekcije već od 1 µg/L), ali ni jedan protein iz grožđa, jer su sva vina bila pročišćena goveđim kazeinom, uključujući i crna vina koja se obično pročišćuju albuminom iz jaja. Međutim, analizom netretiranog bijelog vina (Recioto iz grožđa sorte Garganega, regija Veneto) pomoću datoteka rekombiniranih peptidnih liganada opaženo je gotovo 100 jedinstvenih produkata gena iz grožđa, što omogućava karakterizaciju proteoma vina grand cru, visokokvalitetnih odležanih vina koja inače ne treba pročišćavati. Stoga bi datoteke rekombiniranih peptidnih liganada mogle poslužiti kao odličan alat za otkrivanje proteina u tragovima u hrani i piću. Novom metodom CPLL pri pH=2,2 u prisutnosti 0,1 % trifluorooctene kiseline omogućena je analiza proteina u uvjetima koji oponašaju mehanizme njihove adsorpcije pri kromatografiji obrnutih faza.

Ključne riječi

alkoholna pića; proteomika; datoteka rekombiniranih peptidnih liganada; sljedivost

Hrčak ID:

86919

URI

https://hrcak.srce.hr/86919

Datum izdavanja:

14.9.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.328 *