Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Primjena novih metoda masene spektrometrije u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji

Gianluca Picariello ; Institute of Food Science and Technology (ISA) – CNR, Via Roma 52 A/C, IT-83100 Avellino, Italy
Gianfranco Mamone ; Institute of Food Science and Technology (ISA) – CNR, Via Roma 52 A/C, IT-83100 Avellino, Italy
Francesco Addeo ; Department of Food Science, University of Naples 'Federico II', Parco Gussone, IT-80055 Portici, Italy
Pasquale Ferranti ; Department of Food Science, University of Naples 'Federico II', Parco Gussone, IT-80055 Portici, Italy


Puni tekst: engleski pdf 889 Kb

str. 286-305

preuzimanja: 2.375

citiraj


Sažetak

Revolucionarni napredak u ovoj grani znanosti doveo je do uvođenja integriranog pristupa analizi biokemijskih sustava i njihova dinamičkog razvoja. U području prehrambenih znanosti termin „omic“ opisuje sveobuhvatnu analizu koja uvelike premašuje jednostavni, opisni pristup što je prevladavao u početku proteomičke i metabolomičke ere. Novi pristup, tzv. „foodomics“ zamišljen je kao pregled cjelokupnog znanja o hrani, što obuhvaća procjenu njezina sastava, utjecaja (bio)tehnoloških procesa proizvodnje i vremena skladištenja na promjenu svojstava proizvoda, te učinak unosa hrane na zdravlje ljudi. Proteomika i metabolomika hrane, te grane znanosti proizašle iz njih, kao što su peptidomika, lipidomika i glikomika, stalno se razvijaju pa istražuju prirodne procese i transformaciju hrane. Glavnu ulogu u razvoju naprednih „omic“ tehnika ima masena spektrometrija, pomoću koje se mogu odrediti složene smjese biomolekula. Proteini su središnje molekule u svim biološkim sustavima, pa se od svih alata najviše koriste proteomički, jer se određivanjem proteoma i peptidoma može utvrditi podrijetlo prehrambenog proizvoda. Slično tome, interaktomika i metabonomika hrane proučava dinamiku procesa u namirnicama. Glavna je svrha tzv. „foodomic“ znanosti proizvesti visokokvalitetne i sigurne prehrambene proizvode koji poboljšavaju zdravlje i opće stanje organizma. U ovom su revijalnom prikazu kritički opisana nanovija dostignuća u polju prehrambenih znanosti, postignuta pomoću tzv. „omic“ metoda temeljenih na masenoj spektrometriji.

Ključne riječi

proteomika; peptidomika; metabolomika; interaktomika; proteini i peptidi iz hrane; kakvoća i sigurnost hrane

Hrčak ID:

86923

URI

https://hrcak.srce.hr/86923

Datum izdavanja:

14.9.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.113 *