hrcak mascot   Srce   HID

Kratko priopćenje

Primjena proteomičke metode za identifikaciju peptida male molekularne mase (<2000 Da) nastalih razgradnjom mioglobina tijekom dimljenja pršuta

Leticia Mora ; Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (CSIC), Avenue Agustín Escardino 7, ES-46980 Paterna, Valencia, Spain
Fidel Toldrá ; Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (CSIC), Avenue Agustín Escardino 7, ES-46980 Paterna, Valencia, Spain

Puni tekst: engleski, pdf (675 KB) str. 343-349 preuzimanja: 462* citiraj
APA 6th Edition
Mora, L. i Toldrá, F. (2012). Proteomic Identification of Small (<2000 Da) Myoglobin Peptides Generated in Dry-Cured Ham. Food Technology and Biotechnology, 50 (3), 343-349. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/86928
MLA 8th Edition
Mora, Leticia i Fidel Toldrá. "Proteomic Identification of Small (<2000 Da) Myoglobin Peptides Generated in Dry-Cured Ham." Food Technology and Biotechnology, vol. 50, br. 3, 2012, str. 343-349. https://hrcak.srce.hr/86928. Citirano 18.10.2021.
Chicago 17th Edition
Mora, Leticia i Fidel Toldrá. "Proteomic Identification of Small (<2000 Da) Myoglobin Peptides Generated in Dry-Cured Ham." Food Technology and Biotechnology 50, br. 3 (2012): 343-349. https://hrcak.srce.hr/86928
Harvard
Mora, L., i Toldrá, F. (2012). 'Proteomic Identification of Small (<2000 Da) Myoglobin Peptides Generated in Dry-Cured Ham', Food Technology and Biotechnology, 50(3), str. 343-349. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/86928 (Datum pristupa: 18.10.2021.)
Vancouver
Mora L, Toldrá F. Proteomic Identification of Small (<2000 Da) Myoglobin Peptides Generated in Dry-Cured Ham. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2012 [pristupljeno 18.10.2021.];50(3):343-349. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86928
IEEE
L. Mora i F. Toldrá, "Proteomic Identification of Small (<2000 Da) Myoglobin Peptides Generated in Dry-Cured Ham", Food Technology and Biotechnology, vol.50, br. 3, str. 343-349, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86928. [Citirano: 18.10.2021.]

Sažetak
Mioglobin je važan sarkoplazmatski protein koji daje boju mesu i mesnim proizvodima. Razgrađuje se u razdoblju post mortem i pri dugotrajnijim procesima obrade, kao što je dimljenje. U ovom je radu prvi put identificirano 11 fragmenata mioglobina nastalih prirodnim putem, određenih nakon dimljenja pršuta, čime je potvrđeno da je tijekom dimljenja nastala intenzivna proteoliza mioglobina. U istraživanju je upotrijebljena metoda jednodimenzionalne visokodjelotvorne tekućinske kromatografije u kombinaciji s nano tekućinskom kromatografijom, a uz primjenu uređaja za ionizaciju elektroraspršivanjem (ESI) te masenog spektrometra s kvadropolnim TOF uređajem. Podaci dobiveni analizom jednog ili više peptida primjenom dvojne spektrometrije masa uspoređeni su s podacima iz baza NCBInr i SwissProt pomoću pretraživača Paragon i Mascot. Na temelju tih podataka može se zaključiti koji su enzimi sudjelovali u hidrolizi mioglobina.

Ključne riječi
mioglobin; proteoliza; dimljeni pršut; peptidi; određivanje iona pomoću dvojne spektrometrije masa; identifikacija proteina

Hrčak ID: 86928

URI
https://hrcak.srce.hr/86928

[engleski]

Posjeta: 746 *