Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja amilaza i proteaza iz industrijskog otpada pomoću bakterije Bacillus caldolyticus

Thorsten Jamrath ; Beuth Hochschule für Technik Berlin, University of Applied Sciences, FBV – Life Sciences and Technology, Seestrasse 64, DE-13347 Berlin, Germany
Christina Lindner ; Beuth Hochschule für Technik Berlin, University of Applied Sciences, FBV – Life Sciences and Technology, Seestrasse 64, DE-13347 Berlin, Germany
Milan K. Popović ; Beuth Hochschule für Technik Berlin, University of Applied Sciences, FBV – Life Sciences and Technology, Seestrasse 64, DE-13347 Berlin, Germany
Rakesh Bajpai ; University of Louisiana, Chemical Engineering Department, 131 Rex Street, 218 E Madison Hall, Lafayette, LA 70504, USA


Puni tekst: engleski pdf 250 Kb

str. 355-361

preuzimanja: 2.542

citiraj


Sažetak

Amilaze i proteaze se primijenjuju u industrijskim procesima, npr. za likvefakciju škroba ili kao dodaci detergentima. Enzimi koji sudjeluju u tim procesima moraju biti stabilni pri visokim temperaturama (>70 °C). U ovom je radu opisan postupak proizvodnje termostabilne α-amilaze i neutralne proteaze pomoću termofilnog soja bakterije Bacillus caldolyticus DSM 405. Svrha je rada bila smanjiti cijenu proizvodnje zamjenom skupih sastojaka kontrolne podloge, kao što su nehidrolizirani škrob i pepton, jeftinim otpacima prehrambene industrije, poput nusproizvoda dobivanja škroba iz krumpira ili graška (sok i pulpa), sirutke, pivskog tropa, pulpe graška, ostataka kruha i svinjske krvi. Provedena su usporedna istraživanja u tikvicama na tresilici. Uporabom tih otpadaka znatno se poboljšala aktivnost α-amilaze i smanjila cijena podloge. Primjenom pulpe graška povećala se aktivnost α-amilaze za 160 %, a smanjila cijena podloge za 97 % u usporedbi s kontrolnom podlogom. Troškovi podloge za proizvodnju proteaza također su smanjeni za više od 50 %.

Ključne riječi

termostabilne amilaze; termostabilne neutralne proteaze; otpaci prehrambene industrije; Bacillus caldolyticus

Hrčak ID:

86930

URI

https://hrcak.srce.hr/86930

Datum izdavanja:

14.9.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.604 *