hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Fenotipska i genotipska karakterizacija autohtone zajednice laktobacila izolirane iz tradicionalnog istarskog ovčjeg sira

Andrea Skelin ; Department of Microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Mirna Mrkonjić Fuka ; Department of Microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Andreja Čanžek Majhenič ; Chair of Dairy Science, Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenia
Sulejman Redžepović ; Department of Microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Dubravka Samaržija ; Department of Dairy Science, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Bojana Bogovič Matijašić ; Chair of Dairy Science, Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenia

Puni tekst: engleski, pdf (2 MB) str. 362-370 preuzimanja: 913* citiraj
APA 6th Edition
Skelin, A., Mrkonjić Fuka, M., Čanžek Majhenič, A., Redžepović, S., Samaržija, D. i Bogovič Matijašić, B. (2012). Phenotypic and Genotypic Characterization of Indigenous Lactobacillus Community from Traditional Istrian Ewe's Cheese. Food Technology and Biotechnology, 50 (3), 362-370. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/86931
MLA 8th Edition
Skelin, Andrea, et al. "Phenotypic and Genotypic Characterization of Indigenous Lactobacillus Community from Traditional Istrian Ewe's Cheese." Food Technology and Biotechnology, vol. 50, br. 3, 2012, str. 362-370. https://hrcak.srce.hr/86931. Citirano 18.10.2021.
Chicago 17th Edition
Skelin, Andrea, Mirna Mrkonjić Fuka, Andreja Čanžek Majhenič, Sulejman Redžepović, Dubravka Samaržija i Bojana Bogovič Matijašić. "Phenotypic and Genotypic Characterization of Indigenous Lactobacillus Community from Traditional Istrian Ewe's Cheese." Food Technology and Biotechnology 50, br. 3 (2012): 362-370. https://hrcak.srce.hr/86931
Harvard
Skelin, A., et al. (2012). 'Phenotypic and Genotypic Characterization of Indigenous Lactobacillus Community from Traditional Istrian Ewe's Cheese', Food Technology and Biotechnology, 50(3), str. 362-370. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/86931 (Datum pristupa: 18.10.2021.)
Vancouver
Skelin A, Mrkonjić Fuka M, Čanžek Majhenič A, Redžepović S, Samaržija D, Bogovič Matijašić B. Phenotypic and Genotypic Characterization of Indigenous Lactobacillus Community from Traditional Istrian Ewe's Cheese. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2012 [pristupljeno 18.10.2021.];50(3):362-370. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86931
IEEE
A. Skelin, M. Mrkonjić Fuka, A. Čanžek Majhenič, S. Redžepović, D. Samaržija i B. Bogovič Matijašić, "Phenotypic and Genotypic Characterization of Indigenous Lactobacillus Community from Traditional Istrian Ewe's Cheese", Food Technology and Biotechnology, vol.50, br. 3, str. 362-370, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86931. [Citirano: 18.10.2021.]

Sažetak
Svrha je ovog istraživanja bila utvrditi raznolikost autohtone mikrobne zajednice laktobacila u istarskom siru te detaljno genetički definirati sojeve. Uzorkovanje mlijeka i svježeg sira provodilo se na tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva na području Istre. Ukupno 212 izolata mezofilnih i termofilnih laktobacila, te ukupna zajednica (konzorcij) istraženi su pomoću fenotipskih i genotipskih metoda ovisno o izolaciji na selektivnim hranjivim podlogama. Primjenom biokemijskog testa PhenePlate-LB, 212 izolata preliminarno je svrstano u 16 skupina prema načinu korištenja supstrata. Po jedan reprezentativni izolat laktobacila iz svake PhP skupine genotipski je analiziran PCR analizom i sekvencioniranjem 16S rRNA gena te je određeno kojem rodu i vrsti pripadaju. Sekvencijskom su analizom određene ove vrste: Lactobacillus plantarum, Lactobacillus brevis, Lactobacillus casei, Lactobacillus paracasei i Lactobacillus rhamnosus. Dodatno je testirana osjetljivost svakog reprezentativnog izolata na sljedeće antibiotike: ampicilin, tetraciklin, penicilin, rifampicin, klindamicin, eritromicin i vankomicin. Kod svih izolata utvrđena je rezistencija na vankomicin, iako nije jasno utvrđen mehanizam osjetljivosti na ostale testirane antibiotike. PCR DGGE analizom ukupne zajednice laktobacila (konzorcija) utvrđeno je da prevladavaju vrste Lactobacillus plantarum i Lactobacillus brevis. Također su pronađene vrste Pediococcus pentosaceus, Pediococcus acidilactici, Streptococcus sp. i Leuconostoc mesenteroides. Prisutnost određenih vrsta u kompleksnoj mikrobnoj zajednici laktobacila istarskog sira potvrđuje rezultate brojnih studija o tradicijskim sirevima, što predstavlja važan autohtoni genetički potencijal za daljnju selekciju izolata.

Ključne riječi
istarski sir; laktobacili; PCR; PCR DGGE; sekvencijska analiza

Hrčak ID: 86931

URI
https://hrcak.srce.hr/86931

[engleski]

Posjeta: 1.292 *