hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

GLUKOZINOLATI: BIODOSTUPNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE LJUDI

Mirela Kopjar ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek; F. Kuhača 20; 31000 Osijek; Hrvatska
Drago Šubarić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek; F. Kuhača 20; 31000 Osijek; Hrvatska
Vlasta Piližota ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek; F. Kuhača 20; 31000 Osijek; Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (235 KB) str. 22-35 preuzimanja: 868* citiraj
APA 6th Edition
Kopjar, M., Šubarić, D. i Piližota, V. (2012). GLUKOZINOLATI: BIODOSTUPNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE LJUDI. Hrana u zdravlju i bolesti, 1 (1), 22-35. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/87442
MLA 8th Edition
Kopjar, Mirela, et al. "GLUKOZINOLATI: BIODOSTUPNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE LJUDI." Hrana u zdravlju i bolesti, vol. 1, br. 1, 2012, str. 22-35. https://hrcak.srce.hr/87442. Citirano 16.09.2019.
Chicago 17th Edition
Kopjar, Mirela, Drago Šubarić i Vlasta Piližota. "GLUKOZINOLATI: BIODOSTUPNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE LJUDI." Hrana u zdravlju i bolesti 1, br. 1 (2012): 22-35. https://hrcak.srce.hr/87442
Harvard
Kopjar, M., Šubarić, D., i Piližota, V. (2012). 'GLUKOZINOLATI: BIODOSTUPNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE LJUDI', Hrana u zdravlju i bolesti, 1(1), str. 22-35. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/87442 (Datum pristupa: 16.09.2019.)
Vancouver
Kopjar M, Šubarić D, Piližota V. GLUKOZINOLATI: BIODOSTUPNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE LJUDI. Hrana u zdravlju i bolesti [Internet]. 2012 [pristupljeno 16.09.2019.];1(1):22-35. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/87442
IEEE
M. Kopjar, D. Šubarić i V. Piližota, "GLUKOZINOLATI: BIODOSTUPNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE LJUDI", Hrana u zdravlju i bolesti, vol.1, br. 1, str. 22-35, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/87442. [Citirano: 16.09.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (235 KB) str. 22-35 preuzimanja: 1.075* citiraj
APA 6th Edition
Kopjar, M., Šubarić, D. i Piližota, V. (2012). GLUCOSINOLATES: BIOAVAILABILITY AND INFLUENCE ON HUMAN HEALTH. Hrana u zdravlju i bolesti, 1 (1), 22-35. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/87442
MLA 8th Edition
Kopjar, Mirela, et al. "GLUCOSINOLATES: BIOAVAILABILITY AND INFLUENCE ON HUMAN HEALTH." Hrana u zdravlju i bolesti, vol. 1, br. 1, 2012, str. 22-35. https://hrcak.srce.hr/87442. Citirano 16.09.2019.
Chicago 17th Edition
Kopjar, Mirela, Drago Šubarić i Vlasta Piližota. "GLUCOSINOLATES: BIOAVAILABILITY AND INFLUENCE ON HUMAN HEALTH." Hrana u zdravlju i bolesti 1, br. 1 (2012): 22-35. https://hrcak.srce.hr/87442
Harvard
Kopjar, M., Šubarić, D., i Piližota, V. (2012). 'GLUCOSINOLATES: BIOAVAILABILITY AND INFLUENCE ON HUMAN HEALTH', Hrana u zdravlju i bolesti, 1(1), str. 22-35. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/87442 (Datum pristupa: 16.09.2019.)
Vancouver
Kopjar M, Šubarić D, Piližota V. GLUCOSINOLATES: BIOAVAILABILITY AND INFLUENCE ON HUMAN HEALTH. Hrana u zdravlju i bolesti [Internet]. 2012 [pristupljeno 16.09.2019.];1(1):22-35. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/87442
IEEE
M. Kopjar, D. Šubarić i V. Piližota, "GLUCOSINOLATES: BIOAVAILABILITY AND INFLUENCE ON HUMAN HEALTH", Hrana u zdravlju i bolesti, vol.1, br. 1, str. 22-35, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/87442. [Citirano: 16.09.2019.]

Sažetak
Glukozinolati su jedinstvena i važna skupina sekundarnih metabolita u nekim vrstama biljaka. Ubrajaju se u specifičnu skupinu kemijskih spojeva tzv. 'fitokemikalija' koja je zastupljena u 16 botaničkih porodica reda Capparales. Za prehranu ljudi najznačajnija je porodica
Brassicaceae u koju se ubrajaju kupus, brokula, cvjetača, prokulice, roktvica, repa, gorušica. U ovom radu obuhvatiti će se svi parametri koji vladaju u različitim stadijima od uzgoja do prerade povrća iz porodice Brassicaceae, na biodostupnost glukozinolata i njihovih
razgradnih produkata, i na zdravlje ljudi. Glukozinolati su kemijski stabilni sve dok ne dođu u kontakt s enzimom mirozinazom (β-tioglukozid glukohidrolaza; EC 3.2.1.147). Hidroliziraju se u niz biološki aktivnih tvari (izoticijanati, indol-3-karbinol). Osim što se konzumira svježe, povrće se vrlo često procesira, te ovisno o uvjetima prerade, prisutni glukozinolati se mogu razgraditi što može imati za posljedicu promjenu njihove biološke aktivnosti. Mnogobrojna
epidemiološka istraživanja dokazala su i potvrdila pozitivan učinak konzumiranja povrća iz porodice Brassicaceae, a time i unosa glukozinolata u ljudski organizam. U radu će biti obrađen mehanizam njihovog pozitivnog djelovanja (antifungalno, antibakterijsko, antioksidativno, antimutageno, antikancerogeno djelovanje). Osim što imaju pozitivan učinak u ljudskom organizmu, glukozinolati i njihovi razgradni produkti mogu imati i antinutritivni učinak, što je također potrebno uzeti u obzir, međutim, potrebno je provesti još istraživanja u tom smjeru.

Ključne riječi
glukozinolati; razgradni produkti; biodostupnost, zdravlje ljudi

Hrčak ID: 87442

URI
https://hrcak.srce.hr/87442

[engleski]

Posjeta: 3.202 *