hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

NUTRITIVNI TRETMAN GIHTA

Midhat Jašić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-2507-8253 ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Univerzitetska 8, 75 000 Tuzla, BiH
Sanela Mureškić ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, Univerzitetska 7, 75 000 Tuzla, BiH
Senada Selmanović ; JZU Dom zdravlja Tuzla, A.Herljevića 1, 75 000 Tuzla, BiH
Duška Bećirović ; JZU Dom zdravlja Živinice, 1. Ulica 57, 75 270 Živinice, BiH
Ramzija Cvrk ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Univerzitetska 8, 75 000 Tuzla, BiH

Puni tekst: hrvatski, pdf (308 KB) str. 12-21 preuzimanja: 469* citiraj
APA 6th Edition
Jašić, M., Mureškić, S., Selmanović, S., Bećirović, D. i Cvrk, R. (2012). NUTRITIVNI TRETMAN GIHTA. Hrana u zdravlju i bolesti, 1 (2), 12-21. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/87471
MLA 8th Edition
Jašić, Midhat, et al. "NUTRITIVNI TRETMAN GIHTA." Hrana u zdravlju i bolesti, vol. 1, br. 2, 2012, str. 12-21. https://hrcak.srce.hr/87471. Citirano 07.08.2020.
Chicago 17th Edition
Jašić, Midhat, Sanela Mureškić, Senada Selmanović, Duška Bećirović i Ramzija Cvrk. "NUTRITIVNI TRETMAN GIHTA." Hrana u zdravlju i bolesti 1, br. 2 (2012): 12-21. https://hrcak.srce.hr/87471
Harvard
Jašić, M., et al. (2012). 'NUTRITIVNI TRETMAN GIHTA', Hrana u zdravlju i bolesti, 1(2), str. 12-21. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/87471 (Datum pristupa: 07.08.2020.)
Vancouver
Jašić M, Mureškić S, Selmanović S, Bećirović D, Cvrk R. NUTRITIVNI TRETMAN GIHTA. Hrana u zdravlju i bolesti [Internet]. 2012 [pristupljeno 07.08.2020.];1(2):12-21. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/87471
IEEE
M. Jašić, S. Mureškić, S. Selmanović, D. Bećirović i R. Cvrk, "NUTRITIVNI TRETMAN GIHTA", Hrana u zdravlju i bolesti, vol.1, br. 2, str. 12-21, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/87471. [Citirano: 07.08.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (308 KB) str. 12-21 preuzimanja: 3.818* citiraj
APA 6th Edition
Jašić, M., Mureškić, S., Selmanović, S., Bećirović, D. i Cvrk, R. (2012). NUTRITIONAL TREATMENT OF GOUT. Hrana u zdravlju i bolesti, 1 (2), 12-21. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/87471
MLA 8th Edition
Jašić, Midhat, et al. "NUTRITIONAL TREATMENT OF GOUT." Hrana u zdravlju i bolesti, vol. 1, br. 2, 2012, str. 12-21. https://hrcak.srce.hr/87471. Citirano 07.08.2020.
Chicago 17th Edition
Jašić, Midhat, Sanela Mureškić, Senada Selmanović, Duška Bećirović i Ramzija Cvrk. "NUTRITIONAL TREATMENT OF GOUT." Hrana u zdravlju i bolesti 1, br. 2 (2012): 12-21. https://hrcak.srce.hr/87471
Harvard
Jašić, M., et al. (2012). 'NUTRITIONAL TREATMENT OF GOUT', Hrana u zdravlju i bolesti, 1(2), str. 12-21. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/87471 (Datum pristupa: 07.08.2020.)
Vancouver
Jašić M, Mureškić S, Selmanović S, Bećirović D, Cvrk R. NUTRITIONAL TREATMENT OF GOUT. Hrana u zdravlju i bolesti [Internet]. 2012 [pristupljeno 07.08.2020.];1(2):12-21. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/87471
IEEE
M. Jašić, S. Mureškić, S. Selmanović, D. Bećirović i R. Cvrk, "NUTRITIONAL TREATMENT OF GOUT", Hrana u zdravlju i bolesti, vol.1, br. 2, str. 12-21, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/87471. [Citirano: 07.08.2020.]

Sažetak
Urični arthritis (giht, ulozi) je sistemska bolest, a najčešće se ispoljava na zglobovima. Nastaje kao posljedica povećane koncentracije urične kiseline u krvi koja kristalizira u formi mononatrijevog urata, akumulirajući se u zglobovima, tetivama, te u okolnim tkivima. Nastali kristali pokreću lokalne imunološki posredovane upalne procese u tkivima. Urična kiselina nastaje
složenom endogenom enzimski posredovanom razgradnjom purina ali i drugih jednostavnih metabolita.
Purini su komponente nukleoproteina, a nalaze se u različitim količinama u većini vrsta hrane.
Ograničenje egzogenog unosa purina sa hranom smanjuje mogućnosti stvaranja urične kiseline, reducira metabolički stres i nastanak upalnih procesa. Prema nivou sadržaja purina hrana se
može podijeliti na hranu sa visokim sadržajem (100 do 1000 mg purina/100 g), hranu sa srednjim (10 do 100 mg purina /100 g) i hranu sa niskim sadržajem purina. Način ishrane samo dijelom
može uticati na tretman bolesti. Tradicionalno, dijeta sa vrlo niskim egzogenim unosom purina preporučuje se u akutnim stanjima uz medicinski tretman.
Nutritivni tretman bolesti treba biti bazirana na smanjenju tjelesne mase, primjerenom unosu ugljičnih hidrata, smanjenom unosu zasićenih masnoća i holesterola, primjerenom u unosu proteina,
povećanim unosom tekućine i eliminacijom konzumiranja alkohola. Nutritivni tretman može dati značajanu podršku medicinskom tretmanu bolesti.

Ključne riječi
urični arthritis; giht; purini; eliminacione i preporučene dijete

Hrčak ID: 87471

URI
https://hrcak.srce.hr/87471

[engleski]

Posjeta: 4.946 *