hrcak mascot   Srce   HID

Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu, Vol.13 No.2 Studeni 2006.

Stručni rad

Primjena izvansudske nagodbe (medijacija) u pretkaznenom postupku prema maloljetnicima i mlađim punoljetnim osobama

Nivex Koller-Trbović
Vesna Gmaz-Luški

Puni tekst: hrvatski, pdf (213 KB) str. 933-956 preuzimanja: 798* citiraj
APA
Koller-Trbović, N., Gmaz-Luški, V. (2006). Primjena izvansudske nagodbe (medijacija) u pretkaznenom postupku prema maloljetnicima i mlađim punoljetnim osobama. Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu, 13(2), 933-956. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/87657

Sažetak
U radu je predstavljen model izvansudske nagodbe razvijen u Republici Hrvatskoj prema austrijskom modelu. Izvansudska nagodba
primjenjuje se u Hrvatskoj u pretpripremnom postupku prema maloljetnicima i mlađim punoljetnim osobama u okviru posebne obveze da maloljetnik prema vlastitim mogućnostima popravi ili nadoknadi štetu počinjenu kaznenim djelom.
Projekt izvansudske nagodbe pokrenut je u Hrvatskoj 2000. godine
u Zagrebu, Splitu i Osijeku, a planira se proširenje modela na cijelu
Hrvatsku. Dosadašanja iskustva u implementaciji modela izvansudske nagodbe u Hrvatskoj govore o dobrim postignućima i poštovanju visokih kriterija i standarda kvalitete, o čemu se podrobnije govori u prvom dijelu rada.
U drugom dijelu rada predstavljen je model izvansudske nagodbe
u Hrvatskoj, a radi evaluacije neposrednog rada izloženi su pokazatelji Stručne službe za izvansudsku nagodbu Zagreb (N=175) o vrsti kaznenih djela, obilježjima oštećenika i osumnjičenika, tijeku i načinu provođenja nagodbe, o njezinoj uspješnosti kroz procjenu stručnjaka, stopu recidivizma i perspektivu uključenih stranaka (korisnika).

Hrčak ID: 87657

URI
https://hrcak.srce.hr/87657

Posjeta: 1.001 *