hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

PREOSJETLJIVOST NA HRANU U DJEČJOJ DOBI

SANJA KOLAČEK ; Referentni centar za dječju gastroenterologiju i prehranu, Klinika za dječje bolesti Zagreb,

Puni tekst: hrvatski, pdf (194 KB) str. 155-161 preuzimanja: 518* citiraj
APA 6th Edition
KOLAČEK, S. (2011). PREOSJETLJIVOST NA HRANU U DJEČJOJ DOBI. Acta medica Croatica, 65 (2), 155-161. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/87894
MLA 8th Edition
KOLAČEK, SANJA. "PREOSJETLJIVOST NA HRANU U DJEČJOJ DOBI." Acta medica Croatica, vol. 65, br. 2, 2011, str. 155-161. https://hrcak.srce.hr/87894. Citirano 27.11.2020.
Chicago 17th Edition
KOLAČEK, SANJA. "PREOSJETLJIVOST NA HRANU U DJEČJOJ DOBI." Acta medica Croatica 65, br. 2 (2011): 155-161. https://hrcak.srce.hr/87894
Harvard
KOLAČEK, S. (2011). 'PREOSJETLJIVOST NA HRANU U DJEČJOJ DOBI', Acta medica Croatica, 65(2), str. 155-161. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/87894 (Datum pristupa: 27.11.2020.)
Vancouver
KOLAČEK S. PREOSJETLJIVOST NA HRANU U DJEČJOJ DOBI. Acta medica Croatica [Internet]. 2011 [pristupljeno 27.11.2020.];65(2):155-161. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/87894
IEEE
S. KOLAČEK, "PREOSJETLJIVOST NA HRANU U DJEČJOJ DOBI", Acta medica Croatica, vol.65, br. 2, str. 155-161, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/87894. [Citirano: 27.11.2020.]

Sažetak
U svim razvijenim zemljama svijeta, poglavito u Europi, bilježi se u proteklih nekoliko desetljeća porast učestalosti preosjetljivosti na hranu. Premda je taj trend izražen u svim dobnim skupinama, specifičnost dječje dobi je veća učestalost alergija na hranu u usporedbi s preosjetljivošću neimunosnog podrijetla. U 90% alergijskih reakcija uzrok je jedna od sljedećih osam namirnica: mlijeko, jaje, riba, školjke, soja, kikiriki, jezgričavo voće, gluten žitarica (pšenica, raž, ječam). Negativni serološki i kožni testovi korisni su za isključivanje imunološki posredovane preosjetljivosti, a za potvrđivanje dijagnoze valja rabiti testove opterećenja. Eliminacijske se dijetetske mjere uvode tek nakon tako postavljene dijagnoze i uz stručni nadzor, budući da isključivanje ključnih alergena iz prehrane djeteta može omesti normalni rast i razvoj. Eliminacijska hipoalergena prehrana trudnica, dojilja i male djece te odgođena dohrana nisu se pokazale učinkovitim preventivnim mjerama. Slijedom navedenoga, ne preporučaju se ni u zdravoj populaciji, a niti u djece opterećene povišenim rizikom, tj. one s pozitivnom atopijskom predispozicijom.

Ključne riječi
preosjetljivost; hrana; dijete

Hrčak ID: 87894

URI
https://hrcak.srce.hr/87894

[engleski]

Posjeta: 1.077 *