Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Postupak s klaoničkim nusproizvodima nakon obrade peradi

Mario Majhen, dr. med.vet. ; Potok 31 Mrzović, 32284 St. Mikanovci
Tihana Fumić, dr. med.vet. ; ZO-INVEST d.o.o., Mirogojska 16, Zagreb
Željka Cvrtila Fleck ; u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, Zagreb
Bela Njari ; u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, Zagreb


Puni tekst: engleski pdf 311 Kb

str. 361-366

preuzimanja: 370

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 193 Kb

str. 333-338

preuzimanja: 663

citiraj


Sažetak

Sažetak
Nusproizvodi animalnog podrijetla nastali tijekom stočarske proizvodnje na farmi ili u klaoničkim objektima, u pogonima za preradu
i proizvodnju hrane animalnog podrijetla, tijekom prijevoza, u zoološkim vrtovima, u lovištima i sl., zajedno s lešinama i konfiskatom
ozbiljan su higijensko-epidemiološki, a u konačnici i ekološki problem. Zbrinjavanju i neškodljivom uklanjanja nusproizvoda životinjskog
podrijetla poklanja se velika pozornost unutar šire društvene zajednice zbog potencijalne opasnost za okoliš, zdravlje ljudi
i životinja. To je ujedno dio djelatnosti što ga obnaša veterinarsko javno zdravstvo. S druge, pak, strane kafilerije (njem. Kafillerie) su
objekti za higijensko obradu putem razgradnje životinja opasnih ili potencijalno opasnih za zdravlje ljudi. U tehnološkom procesu
kafilerija primjenjuju se postupci zagrijavanja, separacije i filtracije, kako bi se uspješno uništile bakterije, ekstrahirao protein, odstranila
vlaga te odvojio protein od tehničke masti. Prvi pravi početak kafilerijske industrije smatra se trenutak od kada se počela koristiti
masti u svakodnevnom životu dobivena topljenjem nusproizvoda životinjskog podrijetla. Objekti za obradu klaoničkih nusproizvoda
osim ekološkog imaju i veliko privredno značenje koje se ogleda i u dohodovnom pristupu dobivanja visokovrijednih bjelančevinastih
dodataka za potrebe proizvodnje, odnosno pripreme krmnih smjesa. Naši postojeći propisi su u suglasju s propisima EU, no nažalost
do njihove potpune primjene trebat će proći još neko vrijeme

Ključne riječi

klaonički nusproizvodi; kafilerija

Hrčak ID:

89903

URI

https://hrcak.srce.hr/89903

Datum izdavanja:

15.8.2012.

Podaci na drugim jezicima: talijanski njemački engleski

Posjeta: 2.117 *