hrcak mascot   Srce   HID

Godišnjak zaštite spomenika kulture Hrvatske, Vol.33/34 No.33/34 Travanj 2012.

Izvorni znanstveni članak

Prijedlog novog usustavljenja konzervatorsko-restauratorske struke

Denis Vokić ; Sveučilište u Dubrovniku

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 39-54 preuzimanja: 962* citiraj
APA
Vokić, D. (2009). Prijedlog novog usustavljenja konzervatorsko-restauratorske struke. Godišnjak zaštite spomenika kulture Hrvatske, 33/34(33/34), 39-54. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/92437

Sažetak
Krovna europska strukovna organizacija ECCO u mapi konz.-rest. procesa dokumentaciju postavlja negdje „dolje lijevo sa strane” da statira i da ne rezultira ničim pa ni novim znanjima, ni širenjem informacija... ništa se ne rađa iz nje. Ako je tako, postavlja se pitanje: „Kako se informacije dobivene konzervatosko-restauratorskim aktivnostima materijaliziraju i kako postaju dio simboličnoga proizvoda kojeg se semantički označuje pojmom znanje?”
U ovom se radu se na temelju teze da je metodološki usustavljena dokumentacija uvjet znanstvenosti konzervatorski-restauratorskog rada, predlaže nova rješenja i objašnjava u čemu bi bio kvalitativni napredak u novopredloženom usustavljenju. Da bi se mogle definirati konzervatosko-restauratorske. aktivnosti, potrebno je definirati jasnu semantičku oznaku za svaku pojedinu aktivnost konzervatora-restauratora. U tom smislu, sadašnje je definiranje preventivnog konzerviranja problem. Predlaže se redefiniranje pojma preventivno konzerviranje da bi se preventivno konzerviranje moglo opravdano prikazivati kao djelatnost konzervatora-restauratora. Predlaže se izmijenjeni prikaz konzervatorsko-restauratorskih aktivnosti, a prijedlog nove mape konz.-rest. procesa temelji se na tezi da je taj proces jedino dokazivo i jedino ispravno prikazati metodološki usustavljenom dokumentacijom. Ujedini li se u jednom prikazu prijedlog mape metodološki usustavljenog konzervatorsko-restauratorskog procesa i prijedlog mape rezultata toga procesa, dobit će se prikaz komplementaran mapi aktivnosti konzervatora-restauratora.

Ključne riječi
konzerviranje; restauriranje; preventivno konzerviranje; preventivna zaštita; dokumentacija

Hrčak ID: 92437

URI
https://hrcak.srce.hr/92437

Posjeta: 1.152 *