Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Unos mlijeka i mliječnih proizvoda u djece i adolescenata s obzirom na dob i spol

Irena Colić Barić ; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Gordana Kenđel
Lidija Španjur
Zvonimir Šatalić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.897 Kb

str. 99-112

preuzimanja: 1.503

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga rada bio je utvrditi zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani djece dobi 8-9 godina i adolescenata 15-18 godina na području grada Zagreba. Uz pomoć FFQ metode utvrđen je prosječni unos namirnica za ovu skupinu kao i udjel energije i nutrijenata, te njihovu učestalost. S obzirom na specifičnost populacijske skupine, načinjeno je i istraživanje u svezi konzumacije gaziranih pića, koja sve češće zamjenjuju mlijeko i time utječu na unos kalcija i odnos kalcija i fosfora. Dobiveni rezultati ukazali su na adekvatnu zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u djece i mladića, ali ne i djevojaka, dok su gazirana pića prisutna u zanemarivim dnevnim udjelima, iako je primijećena tendencija u porastu konzumiranja istih među adolescentima. Mlijekom i mliječnim proizvodima ispitanici su unijeli visoki udjel proteina, a s obzirom na odabir namirnica još uvijek dominiraju oni bogatiji mastima. Prosječni unos kalcija u djece i adolescenata je zadovoljavajući, iako u adolescenata nešto manji nego u djece. Razlike u konzumiraju namirnica s obzirom na spol djece, nisu utvrđene, a među adolescentima jesu. Muškarci unose više fermentiranih proizvoda i sira od žena. Utvrđena je i razlika u konzumiranju namirnica s obzirom na dob. Djeca unose više sira od adolescenata.

Ključne riječi

prehrana; mlijeko i mliječni proizvodi; djeca-adolescenti; spol; dob

Hrčak ID:

93267

URI

https://hrcak.srce.hr/93267

Datum izdavanja:

4.5.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.376 *