Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Kvaliteta plodova trešanja (Prunus avium L.)

Tomislav Jemrić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.512 Kb

str. 63-77

preuzimanja: 886

citiraj


Sažetak

Na kvalitetu plodova utječu sljedeći čimbenici: sorta, podloga, ekološki uvjeti (klima i tlo), agrotehnika pomotehika, primjena regulatora rasta, napad bolesti i štetočinja, način berbe i skla-dištenje. Postoji i čitav niz čimbenika koji se teško mogu kontrolirati, a odražavaju utjecaj na kvalitetu plodova trešanja. Različitim pomo i agrotehničkim zahvatima kvalitetu možemo poboljšati, ali i pogoršati, pa o tome treba strogo voditi računa. Proizvodnju trešanja uvijek treba smjestiti u klimatski i edafski najpovoljnijim područjima. Za svako područje treba odrediti kvalitetan sortiment i tehnologiju kako bi se postigla optimalna kvaliteta uz najniže troškove.

Ključne riječi

trešnja; kvaliteta plodova; sorta; podloga; ekološki uvjeti; reljef; agrotehnika; pomotehnika; bolest; štetočinja; berba; skladištenje

Hrčak ID:

93309

URI

https://hrcak.srce.hr/93309

Datum izdavanja:

25.12.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.002 *