Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Metoda kvantitativne deskriptivne analize u senzorskoj procjeni jogurta

Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Mirjana Hruškar
Ksenija Marković


Puni tekst: hrvatski pdf 1.537 Kb

str. 279-296

preuzimanja: 2.135

citiraj


Sažetak

Deskriptivne seniorske analize su postupci opisivanja svojstava proizvoda koji pri ocjenjivanju proizvoda u potpunosti uzimaju u obzir svaki zapaženi osjet: vizualni, auditivni, olfaktorni, kinestetički. Iako se deskriptivne analize na području SAD primjenjuju već 40 - tak godina, u Europi se još uvijek rijetko koriste. Od svih postojećih deskriptivnih metoda u kvantitativnoj deskriptivnoj analizi uklonjene su mane svih prethodnih, a posebna prednost te metode je mogućnost grafičkog prikaza dobivenih rezultata pomoću tzv. paukove mreže koja nanesena na prozirnu foliju može biti korištena kao standard s kojim će se uspoređivati ostali rezultati. U ovom radu grafičkim je prikazima omogućen trenutačni uvid u senzorsku kakvoću uzoraka te su jasno i ilustrativno prikazane promjene seniorskih obilježja koje se zbivaju tijekom skladištenja uzoraka jogurta.

Ključne riječi

deskriptivna senzorska analiza; Q.D.A. - metoda

Hrčak ID:

93330

URI

https://hrcak.srce.hr/93330

Datum izdavanja:

6.12.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.781 *