Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani socijalno ugroženih starijih osoba

Irena Colić Barić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Nada Jurković
Ines Panjkota Krbavčić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.736 Kb

str. 175-186

preuzimanja: 714

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je utvrditi udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi cjelodnevnog obroka socijalno ugroženih starijih osoba, kojima se dostavlja jedan topli obrok (ručak) na dan. Dijetetičkim istraživanjem bili su obuhvaćeni štićenici jednog većeg zagrebačkog naselja te analizirani obroci koji se dostavljaju. Prema dobivenim rezultatima prosječna energetska vrijednost obroka koji se dostavljaju iznosi 2848 kJ, što je 29-35 % od preporuka za dnevni unos (RDA) energije u starijih osoba. Udjel proteina u tim obrocima bio je 30-55 g ili 20-42% od RDA za proteine. Udjel minerala i vitamina bio je promjenjiv. Od minerala najlošije je zastupljen kalcij (19.3 % RDA), a vitamin B2 (45.7 % RDA for men and 53.3 % RDA for women) od vitamina. Prosječni dnevni udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u dostavljanim obrocima bio je vrlo nizak. U njima, je mlijeko jedini zastupljeni proizvod i to manje od 1 dL na tjedan. Cjelodnevnim obrokom 90 % ispitanika konzumira 1.5 dL do 2.0 dL mlijeka na dan. Osim mlijeka, svega 5 % ispitanika konzumira jogurt i polutvrdi sir jedan do dva puta na tjedan. Prema utvrđenim podacima u obroke koji se dostavljaju trebalo bi uvrstiti mlijeko i mliječne proizvode (osobito nemasni jogurt i svježi kravlji sir). Time bi se povećao udjel kalcija ali i poboljšala prehrambena vrijednost obroka.

Ključne riječi

mlijeko i mliječni proizvodi; prehrana; starije osobe

Hrčak ID:

93474

URI

https://hrcak.srce.hr/93474

Datum izdavanja:

21.9.1999.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.328 *