Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.2478/10004-1254-63-2012-2206

Kontrola toksina T-2 u kokulturi Fusarium langsethiae i Geotrichum candidum

Elida Gastélum-Martínez orcid id orcid.org/0000-0003-1629-2135 ; Université de Toulouse, INPT-ENSAT, Laboratoire de Génie Chimique Castanet-Tolosan, Toulouse, France
Stephane Compant ; Université de Toulouse, INPT-ENSAT, Laboratoire de Génie Chimique Castanet-Tolosan, Toulouse, France
Patricia Taillandier orcid id orcid.org/0000-0003-2106-6490 ; Université de Toulouse, INP-ENSIACET, Laboratoire de Génie Chimique, CNRS, Laboratoire de Génie Chimique, Toulouse, France
Florence Mathieu ; Université de Toulouse, INPT-ENSAT, Laboratoire de Génie Chimique Castanet-Tolosan, Toulouse, France


Puni tekst: engleski pdf 339 Kb

str. 447-455

preuzimanja: 710

citiraj


Sažetak

Zbog kontaminacije zrna ječma kulturom Fusarium langsethiae u postupku proizvodnje piva može doći do pojave T-2-toksina. Uočeno je da prisutnost plijesni Geotrichum candidum tijekom faze pretvaranja ječma u slad može sniziti krajnju koncentraciju ovog mikotoksina u pivu. U ovom je radu izvršena kokultura obaju mikroorganizama kako bi se procijenio učinak na koncentraciju T-2-mikotoksina u odnosu na čistu kulturu F. langsethiae u istim uvjetima. Mikrobni rast obaju mikroorganizama procijenjen je s pomoću triju metoda: mjerenjem suhe mase, fluorescencijskom in situ hibridizacijom s dvostruko obilježenim oligonukleotidnim sondama (Double-labeling of Oligonucleotide Probes for Fluorescent in situ Hybridisation – DOPE-FISH) i kvantifi kacijom DNA. Ukupan razvoj obaju mikroorganizama u kokulturi bio je manji nego u pojedinačnim kulturama, ali je G. candidum pokazao nešto veći rast od F. langsethiae. Koncentracija T-2 snizila se za 93 % u usporedbi s čistom kulturom. Dakle, interakcija između G. candidum i F. langsethiae dovela je do drastičnog smanjenja koncentracije mikotoksina unatoč samo djelomičnoj inhibiciji fungalnog rasta.

Ključne riječi

kontaminacija; mikotoksini; proizvodnja piva; rast mikroorganizama

Hrčak ID:

93647

URI

https://hrcak.srce.hr/93647

Datum izdavanja:

14.12.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.558 *