Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

ANALIZA SADRŽAJA KUHARICA POSVEĆENIH DALMATINSKOJ KUHINJI: PRILOG DEFINIRANJU NAČINA PREHRANE U DALMACIJI

Neven Duvnjak ; Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Centar Split, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 293 Kb

str. 97-112

preuzimanja: 3.543

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 112 Kb

str. 113-113

preuzimanja: 312

citiraj


Sažetak

U članku se prikazuju rezultati analize sadržaja osam dalmatinskih kuharica. Glavni su istraživački ciljevi opisati dalmatinsku kuhinju i utvrditi njezina glavna obilježja. Kombiniran je kvalitativni i kvantitativni pristup: prvi za interpretaciju sadržaja važnih za opis dalmatinske kuhinje, a drugi za analizu strukture kuharica prema vrstama jela i namirnica te načina pripreme hrane. Rezultati pokazuju da u dalmatinskoj kuhinji dominiraju mesna jela, slijede jela od riba, plodova mora i povrća te juhe i tjestenine. Obroci se pripremaju jednostavno i brzo. Ostala obilježja su vezanost uz tradiciju, ekonomičnost, umjerenost, odijeljenost sezonskih jela, uporaba svježih namirnica, maslinovog ulja i domaćeg začinskog bilja. Istraživanje je otkrilo neočekivanu činjenicu: omjer između “teških i manje zdravih” jela i “laganih i zdravih” jela preteže u korist prvih.

Ključne riječi

dalmatinska kuhinja; dalmatinske kuharice; analiza sadržaja; kvalitativni i kvantitativni pristup; opis dalmatinske kuhinje

Hrčak ID:

93666

URI

https://hrcak.srce.hr/93666

Datum izdavanja:

14.12.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.076 *