hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Mogućnosti korištenja huminske kiseline u hranidbi sanskih koza

Taskin Degirmencioglu ; Department of Feed Technology and Animal Nutrition, Uludag University, Karacabey Vocational School, Türkiye

Puni tekst: engleski, pdf (570 KB) str. 278-283 preuzimanja: 789* citiraj
APA 6th Edition
Degirmencioglu, T. (2012). Possibilities of using humic acid in diets for Saanen goats. Mljekarstvo, 62 (4), 278-283. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/94304
MLA 8th Edition
Degirmencioglu, Taskin. "Possibilities of using humic acid in diets for Saanen goats." Mljekarstvo, vol. 62, br. 4, 2012, str. 278-283. https://hrcak.srce.hr/94304. Citirano 03.03.2021.
Chicago 17th Edition
Degirmencioglu, Taskin. "Possibilities of using humic acid in diets for Saanen goats." Mljekarstvo 62, br. 4 (2012): 278-283. https://hrcak.srce.hr/94304
Harvard
Degirmencioglu, T. (2012). 'Possibilities of using humic acid in diets for Saanen goats', Mljekarstvo, 62(4), str. 278-283. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/94304 (Datum pristupa: 03.03.2021.)
Vancouver
Degirmencioglu T. Possibilities of using humic acid in diets for Saanen goats. Mljekarstvo [Internet]. 2012 [pristupljeno 03.03.2021.];62(4):278-283. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94304
IEEE
T. Degirmencioglu, "Possibilities of using humic acid in diets for Saanen goats", Mljekarstvo, vol.62, br. 4, str. 278-283, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94304. [Citirano: 03.03.2021.]

Sažetak
Istraživanje je provedeno kako bi se utvrdio utjecaj hranidbe s različitim sadržajem huminske kiseline na neke komponente krvi i mlijeka pasmine sanska koza. Sanske koze (2 godine starosti, 52 kg tjelesne težine) hranjene su obrocima koji su sadržavali: 0 g kg-1 huminske kiseline (T1), 1 g kg-1 huminske kiseline (T2) i 3 g kg-1 huminske kiseline (T3) u latinskom 3x3 kvadratnom dizajnu. U usporedbi s kontrolnom, T1 - tretirana skupina proizvela je više mlijeka na dan (P<0,05; 2,45 vs 2,11 kg d-1), i ta je količina bila slična onoj T2-tretirane skupine. Udjeli masti (3,55, 3,67 i 3,58%), bezmasne tvari (SNF) (8,41, 8,30 i 8,58%), proteina (3,73, 3,60 i 3,92%) i laktoze (3,82, 3,83 i 3,77) bili su slični za T1, T2 i T3 skupine. Prisutnost huminske kiseline značajno smanjuje ukupni kolesterol u krvi (P<0,05; 124,1, 100,8 i 102,2 mg dL-1) za T1, T2 i T3, respektivno. Razina LDL kolesterola u krvnom serumu T1, T2 i T3 skupine bile su 23,49, 15,14 i 16,19 mg dL-1, respektivno (P<0,05). Potrebno je provesti daljnja istraživanja radi utvrđivanja djelovanja huminske kiseline na proizvodne rezultate koza.

Ključne riječi
huminska kiselina; koza; sastav mlijeka; krvni metaboliti

Hrčak ID: 94304

URI
https://hrcak.srce.hr/94304

[engleski]

Posjeta: 1.230 *