hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Promjene u udjelu fenolnih spojeva i antioksidacijskoj aktivnosti cvjetnog i bagremovog meda tijekom skladištenja

Goran Šarić ; Laboratorij za kontrolu kvalitete prehrambenih proizvoda, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Ksenija Marković ; Laboratorij za kontrolu kvalitete prehrambenih proizvoda, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Nikola Major ; Laboratorij za kontrolu kvalitete prehrambenih proizvoda, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Marina Krpan ; Laboratorij za kontrolu kvalitete prehrambenih proizvoda, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Natalija Uršulin-Trstenjak ; Veleučilište u Varaždinu, Križanićeva 33, HR-42000 Varaždin, Hrvatska
Mirjana Hruškar ; Laboratorij za kontrolu kvalitete prehrambenih proizvoda, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Nada Vahčić ; Laboratorij za kontrolu kvalitete prehrambenih proizvoda, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: engleski, pdf (199 KB) str. 434-441 preuzimanja: 1.986* citiraj
APA 6th Edition
Šarić, G., Marković, K., Major, N., Krpan, M., Uršulin-Trstenjak, N., Hruškar, M. i Vahčić, N. (2012). Changes of Antioxidant Activity and Phenolic Content in Acacia and Multifloral Honey During Storage. Food Technology and Biotechnology, 50 (4), 434-441. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/94500
MLA 8th Edition
Šarić, Goran, et al. "Changes of Antioxidant Activity and Phenolic Content in Acacia and Multifloral Honey During Storage." Food Technology and Biotechnology, vol. 50, br. 4, 2012, str. 434-441. https://hrcak.srce.hr/94500. Citirano 15.10.2019.
Chicago 17th Edition
Šarić, Goran, Ksenija Marković, Nikola Major, Marina Krpan, Natalija Uršulin-Trstenjak, Mirjana Hruškar i Nada Vahčić. "Changes of Antioxidant Activity and Phenolic Content in Acacia and Multifloral Honey During Storage." Food Technology and Biotechnology 50, br. 4 (2012): 434-441. https://hrcak.srce.hr/94500
Harvard
Šarić, G., et al. (2012). 'Changes of Antioxidant Activity and Phenolic Content in Acacia and Multifloral Honey During Storage', Food Technology and Biotechnology, 50(4), str. 434-441. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/94500 (Datum pristupa: 15.10.2019.)
Vancouver
Šarić G, Marković K, Major N, Krpan M, Uršulin-Trstenjak N, Hruškar M i sur. Changes of Antioxidant Activity and Phenolic Content in Acacia and Multifloral Honey During Storage. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2012 [pristupljeno 15.10.2019.];50(4):434-441. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94500
IEEE
G. Šarić, et al., "Changes of Antioxidant Activity and Phenolic Content in Acacia and Multifloral Honey During Storage", Food Technology and Biotechnology, vol.50, br. 4, str. 434-441, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94500. [Citirano: 15.10.2019.]

Sažetak
U ovom je radu određivan udjel ukupnih flavonoida i fenolnih spojeva u cvjetnom i bagremovom medu tijekom 12 mjeseci u intervalima od 6 mjeseci. Za određivanje antioksidacijske aktivnosti u uzorcima meda korištene su DPPH i FRAP metode. Uzorci su skladišteni na policama u prozirnim staklenim posudicama pri sobnoj temperaturi, izloženi prirodnom dnevnom svjetlu tijekom dana, te mraku tijekom noći. Ispitane su dvije vrste meda: monoflorni bagremov (Robinia pseudoacacia L.) i multiflorni cvjetni med, podrijetlom iz četiri različite regije Varaždinske županije u Hrvatskoj. Ukupni je broj istraživanih uzoraka bio 40, od čega po 20 od svake vrste meda (po pet uzoraka sa četiri lokacije). Svrha je ovog istraživanja bila (bez usporedbe) odrediti promjene u antioksidacijskoj aktivnosti dvije ispitane vrste meda tijekom jednogodišnjeg skladištenja. Određena je stopa smanjenja udjela ukupnih fenola i flavonoida, a praćene su i promjene antioksidacijske aktivnosti. Nakon jednogodišnjeg skladištenja, udjel se ukupnih fenola u medu bagrema smanjio za 91,8 %, a u cvjetnom medu za 88,6 %. Udjel se ukupnih flavonoida također smanjio u obje vrste meda, i to za 45,6 % u bagremovom i 43,8 % u cvjetnom medu. Tijekom istog vremenskog perioda zabilježeno je povećanje IC50 vrijednosti u cvjetnom medu sa 12,20 na 16,73 mg/mL (tj. za 37,1 %), dok su se te vrijednosti u medu bagrema povećale sa 44,64 na 407,01 mg/mL (tj. za 811,7 %). Smanjenje je antioksidacijske aktivnosti, određeno FRAP metodom, također bilo veće u bagremovom (za 428,0 %) od onog u cvjetnom medu (za 72,5 %), što potvrđuju i rezultati dobiveni DPPH analizom. Napravljene su jednostavne korelacije za određivanje utjecaja svakog od ispitivanih parametara. Analizom varijance ispitan je utjecaj lokacije, vrste meda i vremena skladištenja na antioksidacijsku aktivnost, te udjel ukupnih fenola i flavonoida u medu.

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; fenolni spojevi; med; skladištenje

Hrčak ID: 94500

URI
https://hrcak.srce.hr/94500

[engleski]

Posjeta: 2.470 *