hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

VARIJABILNOST GLUTENINSKIH LOKUSA HRVATSKE GERMPLAZME PŠENICE

Ivana Rukavina ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo, Osijek, Hrvatska
Sonja Marić ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Vlado Guberac ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Tihomir Čupić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Cornelia Tepper ; Bundessortenamt, Hannover, Njemačka

Puni tekst: hrvatski, pdf (590 KB) str. 30-35 preuzimanja: 214* citiraj
APA 6th Edition
Rukavina, I., Marić, S., Guberac, V., Čupić, T. i Tepper, C. (2012). VARIJABILNOST GLUTENINSKIH LOKUSA HRVATSKE GERMPLAZME PŠENICE. Poljoprivreda, 18 (2), 30-35. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/94627
MLA 8th Edition
Rukavina, Ivana, et al. "VARIJABILNOST GLUTENINSKIH LOKUSA HRVATSKE GERMPLAZME PŠENICE." Poljoprivreda, vol. 18, br. 2, 2012, str. 30-35. https://hrcak.srce.hr/94627. Citirano 18.01.2020.
Chicago 17th Edition
Rukavina, Ivana, Sonja Marić, Vlado Guberac, Tihomir Čupić i Cornelia Tepper. "VARIJABILNOST GLUTENINSKIH LOKUSA HRVATSKE GERMPLAZME PŠENICE." Poljoprivreda 18, br. 2 (2012): 30-35. https://hrcak.srce.hr/94627
Harvard
Rukavina, I., et al. (2012). 'VARIJABILNOST GLUTENINSKIH LOKUSA HRVATSKE GERMPLAZME PŠENICE', Poljoprivreda, 18(2), str. 30-35. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/94627 (Datum pristupa: 18.01.2020.)
Vancouver
Rukavina I, Marić S, Guberac V, Čupić T, Tepper C. VARIJABILNOST GLUTENINSKIH LOKUSA HRVATSKE GERMPLAZME PŠENICE. Poljoprivreda [Internet]. 2012 [pristupljeno 18.01.2020.];18(2):30-35. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94627
IEEE
I. Rukavina, S. Marić, V. Guberac, T. Čupić i C. Tepper, "VARIJABILNOST GLUTENINSKIH LOKUSA HRVATSKE GERMPLAZME PŠENICE", Poljoprivreda, vol.18, br. 2, str. 30-35, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94627. [Citirano: 18.01.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (590 KB) str. 30-35 preuzimanja: 148* citiraj
APA 6th Edition
Rukavina, I., Marić, S., Guberac, V., Čupić, T. i Tepper, C. (2012). GLUTENIN LOCI VARIABILITY OF CROATIAN WHEAT GERMPLASM. Poljoprivreda, 18 (2), 30-35. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/94627
MLA 8th Edition
Rukavina, Ivana, et al. "GLUTENIN LOCI VARIABILITY OF CROATIAN WHEAT GERMPLASM." Poljoprivreda, vol. 18, br. 2, 2012, str. 30-35. https://hrcak.srce.hr/94627. Citirano 18.01.2020.
Chicago 17th Edition
Rukavina, Ivana, Sonja Marić, Vlado Guberac, Tihomir Čupić i Cornelia Tepper. "GLUTENIN LOCI VARIABILITY OF CROATIAN WHEAT GERMPLASM." Poljoprivreda 18, br. 2 (2012): 30-35. https://hrcak.srce.hr/94627
Harvard
Rukavina, I., et al. (2012). 'GLUTENIN LOCI VARIABILITY OF CROATIAN WHEAT GERMPLASM', Poljoprivreda, 18(2), str. 30-35. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/94627 (Datum pristupa: 18.01.2020.)
Vancouver
Rukavina I, Marić S, Guberac V, Čupić T, Tepper C. GLUTENIN LOCI VARIABILITY OF CROATIAN WHEAT GERMPLASM. Poljoprivreda [Internet]. 2012 [pristupljeno 18.01.2020.];18(2):30-35. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94627
IEEE
I. Rukavina, S. Marić, V. Guberac, T. Čupić i C. Tepper, "GLUTENIN LOCI VARIABILITY OF CROATIAN WHEAT GERMPLASM", Poljoprivreda, vol.18, br. 2, str. 30-35, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94627. [Citirano: 18.01.2020.]

Sažetak
Gluteninski lokusi korišteni su za procjenu varijabilnosti 50 sorti heksaploidne ozime pšenice porijeklom iz pet hrvatskih oplemenjivačkih centara. Primijenjena je poliakrilamid gel elektroforeza (PAGE) u prisutnosti natrijeva dodecil sulfata (SDS-sodium dodecyl sulphate) za utvrđivanje visokomolekularnih glutenina (HMWGS). Broj alela po lokusu kretao se od 3, na Glu-A1, do 5, na Glu-B1 i Glu-D1, te je prosječni broj alela iznosio 4,33. Najveća genetska različitost utvrđena je na lokusu Glu-B1 . Najčešća podjedinica na lokusu Glu-A1 bila je 2* (56%). Na lokusu Glu-B1 najzastupljenija je bila kombinacija podjedinica 7+8 s 40% te na lokusu Glu-D1 5+10 sa 68%. U ispitivanju su definirane i visokokvalitetne sorte s najvećim brojem Glu–bodova. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju omogućuju daljni razvoj ciljanih oplemenjivačkih programa za podizanje kvalitete ozime pšenice i formiranje sorti poboljšivača.

Ključne riječi
pšenica; varijabilnost; glutenini; SDS PAGE

Hrčak ID: 94627

URI
https://hrcak.srce.hr/94627

[engleski]

Posjeta: 577 *