Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj

Luka Kovačić ; Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskog fakulteta, Zagreb
Ankica Senta


Puni tekst: hrvatski pdf 655 Kb

str. 47-50

preuzimanja: 1.109

citiraj


Sažetak

Fermentirani mliječni proizvodi općenito se smatraju zdravim i visokovrijednim namirnicama u prehrani svih kategorija pučanstva, u prevenciji i liječenju različitih bolesti. Sve veća ponuda tradicionalnih, oplemenjenih i novih vrsta jogurta i sličnih proizvoda, njihova prehrambena i tržišna vrijednost, "funkcionalna" i probiotička svojstva u novije vrijeme privlače posebnu pozornost gospodarstva i šire stručne javnosti. Žive bakterije mliječne kiseline koje se unose u organizam s fermentiranim mliječnim proizvodima povoljno djeluju na obnavljanje zdravstveno povoljne crijevne mikroflore. Udjel fermentiranih mliječnih proizvoda u prehrani domaćeg pučanstva ne zadovoljava. Jamstvo veće potrošnje je u sustavnom isticanju njihove vrijednosti u prehrani ciljnih skupina potrošača (djeca, starci, studenti, intelektualni djelatnici i dr.). Prednosti veće potrošnje obogaćenih proizvoda (voćni jogurt, proizvodi s dodacima žita, vitamina i mineralnih tvari, uporaba probiotičkih kultura i dr.) i u njihovoj djelotvornoj komercijalizaciji.

Ključne riječi

fermentirani mliječni proizvodi; jogurt; zdravstvena, prehrambena i tržišna vrijednost; žive bakterije mliječne kiseline; potrošnja i tržište

Hrčak ID:

94739

URI

https://hrcak.srce.hr/94739

Datum izdavanja:

9.1.1998.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.861 *