hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja

Predrag Novaković ; Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Jasna Kordić
Vedran Slačanac

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 75-86 preuzimanja: 218* citiraj
APA 6th Edition
Novaković, P., Kordić, J. i Slačanac, V. (1998). Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja. Mljekarstvo, 48 (2), 75-86. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/94743
MLA 8th Edition
Novaković, Predrag, et al. "Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja." Mljekarstvo, vol. 48, br. 2, 1998, str. 75-86. https://hrcak.srce.hr/94743. Citirano 18.08.2019.
Chicago 17th Edition
Novaković, Predrag, Jasna Kordić i Vedran Slačanac. "Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja." Mljekarstvo 48, br. 2 (1998): 75-86. https://hrcak.srce.hr/94743
Harvard
Novaković, P., Kordić, J., i Slačanac, V. (1998). 'Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja', Mljekarstvo, 48(2), str. 75-86. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/94743 (Datum pristupa: 18.08.2019.)
Vancouver
Novaković P, Kordić J, Slačanac V. Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja. Mljekarstvo [Internet]. 1998 [pristupljeno 18.08.2019.];48(2):75-86. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94743
IEEE
P. Novaković, J. Kordić i V. Slačanac, "Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja", Mljekarstvo, vol.48, br. 2, str. 75-86, 1998. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94743. [Citirano: 18.08.2019.]

Sažetak
Cilj rada bio je usporediti reološke osobine gruševa kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka uz dodatke, te ispitati neke fizikalne i reološke promjene tijekom njihovog skladištenja. Ispitivani su i utjecaji dodatka koncentrata voćnog soka jabuke na stabilnost gruša tijekom skladištenja, kao i njihov utjecaj na održivost proizvoda. Reološke osobine i pH vrijednost gruševa određivane su odmah nakon fermentacije, te poslije 3,6i9 dana skladištenja. Dodatkom obranog mlijeka u prahu povećavala se vrijednost koeficijenta konzistencije u kozjem i kravljem acidofilnom mlijeku. Skladištenjem uzoraka vrijednost koeficijenta konzistencije se povećavala do šestog dana skladištenja, a zatim se smanjivala osobito u kozjem acidofilnom mlijeku. U uzorcima priređenim s koncentratom soka jabuke vidno su bile izražene inhibicije tijekom fermentacije i koagulacije. Unatoč inhibicijama tijekom fermentacije i koagulacije dobiveni gruševi uzoraka priređenih sli 2% koncentrata soka jabuke su visoke kvalitete. Obzirom na pH vrijednosti izmjerene tijekom skladištenja, primijećeno je da koncentrat voćnog soka jabuke djeluje djelomično konzervirajuće na dobivene proizvode.

Ključne riječi
kozje i kravlje acidofilno mlijeko; koncentrat soka jabuke; skladištenje; reološke osobine

Hrčak ID: 94743

URI
https://hrcak.srce.hr/94743

[engleski]

Posjeta: 337 *