Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sekvencijalni testovi u odabiru članova panel grupe

Nada Vahčić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Mirjana Hruškar


Puni tekst: engleski pdf 908 Kb

str. 97-104

preuzimanja: 1.704

citiraj


Sažetak

Odabir kandidata za senzorskog analitičara vrši se prema ISO-metodologiji pri čemu se mogu koristiti i sekvencijalni testovi. Sekvencijalnim testovima se smanjuje broj potrebnih mjerenja (čak iza 50%) pri donošenju zaključka o prihvaćanju ili odbacivanju kandidata za senzorskog analitičara. Testovi su vrlo praktični i efikasni jer uzimaju u obzir vjerojatnost da rezultati dobiveni iz prvih nekoliko mjerenja mogu biti sasvim dovoljni za donošenje valjanog zaključka. Izvođenje testa vrši se po odgovarajućem postupku za izabranu metodu, a rezultati svakog završenog testa se unose u odgovarajući graf u kojemu su već unaprijed definirana tri područja: područje prihvaćanja, područje odbacivanja te područje nastavljanja testiranja. Test traje do trenutka kada odgovor kandidata prijeđe ili dodirne jednu od graničnih linija područja. Ovim radom je pokazano kako se sekvencionalnom analizom na jednostavan način i s malim brojem mjerenja može postići odluka o prihvaćanju ili odbacivanju kandidata za panel grupu.

Ključne riječi

senzorske analize; sekvencijalni testovi

Hrčak ID:

94748

URI

https://hrcak.srce.hr/94748

Datum izdavanja:

5.5.1998.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.335 *