hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica

Katarina Berković ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljerka Marija Lalić
Sandra Prejac
Marina Mamić

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 105-114 preuzimanja: 269* citiraj
APA 6th Edition
Berković, K., Lalić, Lj.M., Prejac, S. i Mamić, M. (1998). Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica. Mljekarstvo, 48 (2), 105-114. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/94751
MLA 8th Edition
Berković, Katarina, et al. "Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica." Mljekarstvo, vol. 48, br. 2, 1998, str. 105-114. https://hrcak.srce.hr/94751. Citirano 18.08.2019.
Chicago 17th Edition
Berković, Katarina, Ljerka Marija Lalić, Sandra Prejac i Marina Mamić. "Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica." Mljekarstvo 48, br. 2 (1998): 105-114. https://hrcak.srce.hr/94751
Harvard
Berković, K., et al. (1998). 'Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica', Mljekarstvo, 48(2), str. 105-114. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/94751 (Datum pristupa: 18.08.2019.)
Vancouver
Berković K, Lalić LjM, Prejac S, Mamić M. Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica. Mljekarstvo [Internet]. 1998 [pristupljeno 18.08.2019.];48(2):105-114. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94751
IEEE
K. Berković, Lj.M. Lalić, S. Prejac i M. Mamić, "Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica", Mljekarstvo, vol.48, br. 2, str. 105-114, 1998. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94751. [Citirano: 18.08.2019.]

Sažetak
Dodatkom pšeničnih klica u fermentirane mliječne proizvode mogu se pripraviti nove vrste napitaka. U laboratorijskim uvjetima, a prema uobičajenom (tradicionalnom) postupku koji se koristi u domaćinstvu, pripravljeni su uzorci jogurta, čija se kvaliteta i održivost pratila određivanjem reoloških parametara (indeksa tečenja, koeficijenta konzistencije) i mjerenjem volumena izdvojene sirutke. Za pripravu se koristilo mlijeko individualnog proizvođača sa 4,1% mliječne masti i industrijski obrađeno pasterizirano i homogenizirano mlijeko s 3,2% mliječne masti. Pripravljeni uzorci s dodatkom pšeničnih klica imaju više vrijednosti određivanih reoloških parametara u odnosu na uzorke bez dodatka klica. Pšenične klice imaju povoljan utjecaj na strukturu, teksturu i održivost koaguluma pripravljenih uzoraka jer dolazi do njihovog bubrenja što povećava plastičnost uzoraka. Uzorci pripravljeni od industrijski obrađenog mlijeka rjeđe su konzistencije, izdvajaju više sirutke, a posljedica je manja trajnost uzoraka.

Ključne riječi
jogurt; pšenične klice; reološki parametri

Hrčak ID: 94751

URI
https://hrcak.srce.hr/94751

[engleski]

Posjeta: 421 *