Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Nepoželjne imunološke (preosjetljivost) i neimunološke(nepodnošljivost) reakcije pri prehrani kravljim mlijekom

Zvonimir Jurčić ; KBC "Sestre milosrdnice", Vinogradska 29, 10000 Zagreb
Vlado Oberiter


Puni tekst: hrvatski pdf 2.230 Kb

str. 41-55

preuzimanja: 3.473

citiraj


Sažetak

Iznijeli smo dostupne znanstvene podatke o nepodnošljivosti i preosjetljivosti na kravlje mlijeko i dali korisne savjete za prevenciju i liječenje. Nepoželjna reakcija (nepodnošljivost) na određeni ugljikohidrat može se javiti bilo zbog urođenog ili stečenog manjka specifičnog enzima. Nepodnošljivost ovisi o unesenoj količini, a simptomi se gube nakon uklanjanja mlijeka iz prehrane. Alergija na protein kravljeg mlijeka uzrokuje brojne simptome u gastrointestinalnom i respiratornom sustavu, te kožne promjene. Čak i tragovi proteina u osjetljive osobe mogu pokrenuti razvoj simptoma. Boljom definicijom i primjenom strogih dijagnostičkih kriterija omogućit će se bolje razumijevanje, prevencija i liječenje tog kliničkog sindroma.

Ključne riječi

mlijeko; preosjetljivost; intolerancija

Hrčak ID:

94981

URI

https://hrcak.srce.hr/94981

Datum izdavanja:

10.1.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.118 *