Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Proizvodnja i kakvoća mlijeka i mliječnih proizvoda u uvjetima ratnog okruženja

Zlatan Sarić ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Fehim Sabljica
Suad Habeš
Elvira Ribić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.579 Kb

str. 275-284

preuzimanja: 848

citiraj


Sažetak

Tijekom četverogodišnjeg rata (1992.-1995.) grad Sarajevo bio je u potpunom okruženju, podvrgnut stalnom neselektivnom granatiranju civilnih objekata. Pod takvim uvjetima bila je onemogućena dostava namirnica i energenata u grad. Stanovništvo je oskudijevalo namirnicama, posebice visokovrijednima, među kojima su mlijeko i mliječni proizvodi. Gradska mljekara pretrpjela je velika oštećenja i ostala bez nužnih čimbenika svoje proizvodnje. Da bi se stanovništvo snabdjelo proizvodima iz mljekare, njeni su radnici nalazili drugačija rješenja za nedostatak sirovina, električne energije, vode, pare, repromaterijala i ostalih bitnih čimbenika proizvodnje, pa su uspjeli ostvariti proizvodnju mirnodopskog asortimana; pasteriziranog mlijeka, vrhnja, jogurta, kefira, a povremeno sladoleda, sira i sokova. Proizvodnju je pratila interna mikrobiološka i fizikalno-kemijska kontrola kakvoće, te kontrola od strane verificiranih inspekcijskih tijela, koja je potvrdila zadovoljavajuću kakvoću proizvoda. Svi su proizvodi rađeni na bazi rekonstitucije mliječnog praha. U radu su navedeni svi problemi u proizvodnji s kojima se osoblje mljekare susretalo, te drugi načini njihova rješavanja. Također, dat je i prikaz kakvoće mliječnih proizvoda u ratnom razdoblju s obzirom da su iskustva ove vrste u spomenutim uvjetima bila malo poznata, odlučili smo da ih ovim putem prezentiramo.

Ključne riječi

mlijeko; proizvodnja; kakvoća; ratno okruženje; Sarajevo

Hrčak ID:

95014

URI

https://hrcak.srce.hr/95014

Datum izdavanja:

15.12.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.433 *