Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Definicija i razlikovanje metoda toplinske obrade mlijeka

Ljerka Kršev orcid id orcid.org/0000-0003-4711-0971


Puni tekst: hrvatski pdf 742 Kb

str. 39-45

preuzimanja: 1.736

citiraj


Sažetak

Da bi se produžila trajnost mlijeka, ono se najčešće zagrijava, a primjenjuju se različiti načini toplinske obrade. Direktive i propisi Europske zajednice (dokumenti) - EEC (European Economic Community). Prema "Milk Hygiene Directive 92/46/EEC" I dokumentu VI/5726/92 FR Rev. 2 t.j. prema predloženim granicama zastupljenosti i metodama kontrole (laktuloza, ß-laktoglobulin, peroksidaza) četiri su tipa toplinom obrađenog mlijeka: pasterizirano mlijeko, mlijeko grijano do temperature visoke pasterizacije, UHT (ultra high temperature) mlijeko i sterilizirano mlijeko.

Ključne riječi

mlijeko; toplinska mlijeka

Hrčak ID:

95043

URI

https://hrcak.srce.hr/95043

Datum izdavanja:

2.2.1995.

Posjeta: 2.206 *