Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Mikrofiltracija ugušćene sirutke

Anica Borović ; Mljekara "Dukat" d.d., M. Čavića 9, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev


Puni tekst: hrvatski pdf 1.018 Kb

str. 79-88

preuzimanja: 566

citiraj


Sažetak

Istraživan je utjecaj svojstava ugušćene sirutke (kisela, slatka) na protok permeata tijekom mikrofiltracije preko pločastih membrana II. generacije tipa GRM 2,0 PP. Određeni su sastav i bakteriološka kakvoća ugušćene sirutke i zatim permeata (mikrofiltrat) i retentata nakon procesa mikrofiltracije. Utvrđeno je da je povoljnije mikrofiltrirati kiselu ugušćenu sirutku, jer je protok stalan, mada niži u odnosu na slatku UF-sirutku. Uočena je promjena količine sastojaka u suhoj tvari permeata u odnosu na suhu tvar ugušćene sirutke. Smanjio se udjel proteina (posebice pri mikrofiltraciji slatke UF-sirutke), a povećao se udjel laktoze u suhoj tvari. Ustanovljeno je, također, da se membranama tipa GRM 2,0 PP iz ugušćene sirutke može ukloniti oko 97,4% živih bakterija, ali ovaj tip membrana potpuno zadržava samo kvasce i plijesni. v

Ključne riječi

mikrofiltracija ugušćene sirutke (kisele, slatke); procesne vrijednosti MF; sastav permeata i retentata; redukcija broja živih bakterija

Hrčak ID:

95044

URI

https://hrcak.srce.hr/95044

Datum izdavanja:

16.6.1995.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.104 *