hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj AB-kulture i acidofilnog mlijeka na rast bakterije Escherichia coli

Ljerka Kršev   ORCID icon orcid.org/0000-0003-4711-0971 ; "Dukat" Mljekara Zagreb d.d., M. Čavića 9, 10000 Zagreb
Anica Borović

Puni tekst: hrvatski, pdf (661 KB) str. 151-156 preuzimanja: 979* citiraj
APA 6th Edition
Kršev, Lj. i Borović, A. (1995). Utjecaj AB-kulture i acidofilnog mlijeka na rast bakterije Escherichia coli. Mljekarstvo, 45 (3), 151-156. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/95048
MLA 8th Edition
Kršev, Ljerka i Anica Borović. "Utjecaj AB-kulture i acidofilnog mlijeka na rast bakterije Escherichia coli." Mljekarstvo, vol. 45, br. 3, 1995, str. 151-156. https://hrcak.srce.hr/95048. Citirano 17.05.2021.
Chicago 17th Edition
Kršev, Ljerka i Anica Borović. "Utjecaj AB-kulture i acidofilnog mlijeka na rast bakterije Escherichia coli." Mljekarstvo 45, br. 3 (1995): 151-156. https://hrcak.srce.hr/95048
Harvard
Kršev, Lj., i Borović, A. (1995). 'Utjecaj AB-kulture i acidofilnog mlijeka na rast bakterije Escherichia coli', Mljekarstvo, 45(3), str. 151-156. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/95048 (Datum pristupa: 17.05.2021.)
Vancouver
Kršev Lj, Borović A. Utjecaj AB-kulture i acidofilnog mlijeka na rast bakterije Escherichia coli. Mljekarstvo [Internet]. 1995 [pristupljeno 17.05.2021.];45(3):151-156. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95048
IEEE
Lj. Kršev i A. Borović, "Utjecaj AB-kulture i acidofilnog mlijeka na rast bakterije Escherichia coli", Mljekarstvo, vol.45, br. 3, str. 151-156, 1995. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95048. [Citirano: 17.05.2021.]

Sažetak
Bakterije mliječne kiseline sintetiziraju mnoge antimikrobne tvari, uključujući organske kiseline, H2O2, laktoperoksidaze i diacetil. Druga vrsta inhibitornih tvari koje proizvode te bakterije su bakteriocini. Proučen je utjecaj kulture Lactobacillus acidophilus (komercijalni soj koji se koristi u proizvodnji acidofilnog mlijeka i AB-kulture) i mješovite kulture L. acidophilus i Bifidobacterium bifidum na rast i preživljavanje Escherichia coli u fermentiranom mlijeku (acidofilno mlijeko, AB-kultura). pH vrijednost proizvoda i preživljavanje E. coli određeni su odmah nakon proizvodnje tijekom čuvanja uzoraka pri 15 °C i 37 °C (svaki drugi dan), odnosno prvog, trećeg i šestog dana. L acidophilus jače inhibira rast E. coli pri 37 °C, dok se pri 15°C broj stanica E. coli nije značajno smanjio. Mješovita kultura L. acidophilus i B. bifidum jače od L acidophilus inhibira rast E. coli pri 37 °C. pH vrijednost fermentiranog mlijeka nakon 7 dana čuvanja iznosila je od 3,9 do 4,15 pH (acidofilno mlijeko), odnosno 4,1 do 4,25 pH (AB-kultura). Niski pH proizvoda povoljno utječe na inhibitorna svojstva mliječnog proizvoda.

Ključne riječi
inhibitorna aktivnost Lactobacillus acidophilus; Bifidobacterium bifidum; utjecaj pH fermentiranog proizvoda na E. coli

Hrčak ID: 95048

URI
https://hrcak.srce.hr/95048

[engleski]

Posjeta: 1.363 *