hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Termofizička i reološka svojstva smrznutih mliječnih deserata

Vesna Hegedušić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Marija Carić
Zoran Herceg
Desanka Rade

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 191-203 preuzimanja: 344* citiraj
APA 6th Edition
Hegedušić, V., Carić, M., Herceg, Z. i Rade, D. (1995). Termofizička i reološka svojstva smrznutih mliječnih deserata. Mljekarstvo, 45 (3), 191-203. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/95052
MLA 8th Edition
Hegedušić, Vesna, et al. "Termofizička i reološka svojstva smrznutih mliječnih deserata." Mljekarstvo, vol. 45, br. 3, 1995, str. 191-203. https://hrcak.srce.hr/95052. Citirano 28.01.2021.
Chicago 17th Edition
Hegedušić, Vesna, Marija Carić, Zoran Herceg i Desanka Rade. "Termofizička i reološka svojstva smrznutih mliječnih deserata." Mljekarstvo 45, br. 3 (1995): 191-203. https://hrcak.srce.hr/95052
Harvard
Hegedušić, V., et al. (1995). 'Termofizička i reološka svojstva smrznutih mliječnih deserata', Mljekarstvo, 45(3), str. 191-203. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/95052 (Datum pristupa: 28.01.2021.)
Vancouver
Hegedušić V, Carić M, Herceg Z, Rade D. Termofizička i reološka svojstva smrznutih mliječnih deserata. Mljekarstvo [Internet]. 1995 [pristupljeno 28.01.2021.];45(3):191-203. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95052
IEEE
V. Hegedušić, M. Carić, Z. Herceg i D. Rade, "Termofizička i reološka svojstva smrznutih mliječnih deserata", Mljekarstvo, vol.45, br. 3, str. 191-203, 1995. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95052. [Citirano: 28.01.2021.]

Sažetak
Sirutka je zbog svog značajnog udjela proteina, laktoze, vitamina i mineralnih tvari značajan nusprodukt proizvodnje sira. Ipak, još se uvijek ne koristi dovoljno u prehrani ljudi, iako se može upotrebljavati kao dodatak različitim vrstama hrane kao što su sladoled, kolači, keksi, kruh, pića i dr. U ovom istraživanju sirutka je upotrijebljena kao jedna od glavnih komponenti u pripremi mliječnih krema. Kako se te kreme obično konzerviraju smrzavanjem, u ovom radu su Istražena njihova termofizička i reološka svojstava. Reološka svojstva mjerena su pri 20 °Cu rotacionom viskozimetru, a temperature faznih promjena (smrzavanja i odmrzavanja) uz pomoć diferencijalne termičke analize. Njihove temperature smrzavanja bile su između -2 i -5 °C, a temperature odmrzavanja od -9 do -5 °C. Svi deserti bili su pseudoplastična karaktera, a njihova konzistencija je ovisila o udjelu i sastavu suhe tvari. Nakon smrzavanja i 30 dnevnog skladištenja pri -18 °C njihove temperature smrzavanja su se snizile, ali je pseudoplastičan karakter ostao nepromijenjen.

Ključne riječi
sirutka; mliječni deserti; smrzavanje; termofizička svojstva; reološka svojstva

Hrčak ID: 95052

URI
https://hrcak.srce.hr/95052

[engleski]

Posjeta: 578 *