Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj trajanja i temperature skladištenja na udio laktoze u jogurtu

Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Mirjana Hruškar
Milana Ritz
Vera Vojnović


Puni tekst: hrvatski pdf 1.260 Kb

str. 167-178

preuzimanja: 603

citiraj


Sažetak

Udio laktoze u jogurtu se mijenja tijekom skladištenja, ovisno o temperaturi u skladištu i trajanju. U ovom radu uzet je faktorski plan 3^2 (dva faktora - trajanje i temperatura: tri razine) da bi se odredila jednadžba ovisnosti udjela laktoze o trajanju i temperaturi skladištenja. Jednadžba također može poslužiti za predviđanje utjecaja nekog trajanja skladištenja i temperature u skladištu na promjenu udjela laktoze unutar istraživanog razdoblja ili za pronalaženje razina tih faktora, kojih je utjecaj na promjenu udjela laktoze minimalan. Efikasnost dobivene jednadžbe je 99,97%.

Ključne riječi

udio laktoze; faktorski plan 3^2; trajanje skladištenja; temperatura skladišta

Hrčak ID:

95193

URI

https://hrcak.srce.hr/95193

Datum izdavanja:

17.8.1994.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.174 *