Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Značaj nalaza Listeria monocytogenes u mlijeku i mliječnim proizvodima

Branka Magdalenić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.673 Kb

str. 11-21

preuzimanja: 2.982

citiraj


Sažetak

Listeria monocytogenes je prvi puta detaljno opisana 1926. godine kada ju je Murray izolirao iz kunića. Bakterija je gram-pozitivni asporogeni, kratki štapić. Raste od 1 °C do 45 °C, s optimalnim rastom pri 30-37 °C. Može rasti uz pH 5,0-9,0. L. monocytogenes je aerohna do fakultativno anaerobna i patogena je za čovjeka i životinje. Izaziva oboljenje listeriozu. Zaražena trudnica L. monocytogenes može transplacentamo prenijeti na fetus. Početna kontaminacija može prouzrokovati oštećenja embrija, nakon čega može doći do pobačaja, ili rađanja mrtvorođenčeta. Kod životinja, najčešće goveda, ova bakterija izaziva encefalitis, mastitis i pobačaj. Iako se zna da je L. monocytogenes patogena za čovjeka i životinje više od 50 godina, glavni značaj ovog organizma, kao patogenog kontaminenta hrane, objavljen je 1980. g. Broj listerijskog trovanja hranom je mali i nizak u usporedbi s ostalim trovanjima hranom, ali je smrtnost visoka (30%). Zadnjih desetljeća povećava se broj objavljenih slučajeva listerioze. L. monocytogenes je izolirana iz mlijeka, sira, mesa, riba i povrća. U usporedbi s ostalim patogenim bakterijama, L. monocytogenes je sposobna rasti pri niskim temperaturama, termorezistentnija je od ostalih nesporogenih bakterija koje izazivaju trovanje hranom. Ovo izlaganje ukazuje na ponašanje L. monocytogenes u tekućim, mliječnim proizvodima, fermentiranim mliječnim proizvodima, u sirevima i drugim proizvodima od mlijeka. Ova bakterija raste i preživljava u različitim vrstama sireva. Preživljavanje i patogenost u sirevima ovisi uglavnom o rodu L. monocytogenes i različitim uvjetima proizvodnje, zrenja i uskladištenja sireva. Brzo i pouzdano otkrivanje L. monocytogenes u mlijeku i mliječnim proizvodima od velike je važnosti s obzirom na posljedice unosa istih u organizam. Za procjenu dobre kvalitete sirovog mlijeka i mliječnih proizvoda značajno je istraživanje i dokazivanje prisutnosti L. monocytogenes. Pridržavanje propisane higijenske procedure za vrijeme proizvodnje i prerade mlijeka vjerojatno može smanjiti izbijanje listerioze izazvane mliječnim proizvodima.

Ključne riječi

Listeria monocytogenes u mlijeku; trovanja hranom; L. monocytogenes: u tekućim mliječnim proizvodima, fermentiranim, mliječnim proizvodima, u siru i drugim, proizvodima od mlijeka, preživljavanje L. monocytogenes u mliječnim proizvodima; dokazivanje prisustva L. monocytogenes

Hrčak ID:

95281

URI

https://hrcak.srce.hr/95281

Datum izdavanja:

17.1.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.733 *