Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Bakteriološka kakvoća nekih mliječnih proizvoda iz kućne radinosti

B. Mioković ; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
M. Hadžiosmanović
Lidija Kozačinski


Puni tekst: hrvatski pdf 814 Kb

str. 43-48

preuzimanja: 476

citiraj


Sažetak

Autori su istraživali u kojoj je mjeri poremećaj prometa robe i usluga, zbog nastalog ratnog stanja u Republici Hrvatskoj, utjecao na ukupnu mikrobiološku kakvoću mliječnih proizvoda iz domaće radinosti. Pokazalo se da su takvi promijenjeni uvjeti značajno utjecali na pogoršanje mikrobiološke kakvoće i da su mliječne prerađevine iz domaće radinosti značajni potencijalni izvori uzročnika bakterijskih trovanja ljudi. Naime, propisane uvjete mikrobiološke ispravnosti nije zadovoljilo 80% uzoraka domaćeg kiselog vrhnja, 61,5% uzoraka domaćeg maslaca, 100,0% pretraženih uzoraka kajmaka, 65,0% uzoraka različitih vrsta tvrdih sireva, odnosno ukupno 73,58% u odnosu na ukupni broj uzoraka (n= 53) što je znatno više nego u sličnim istraživanjima prethodnih godina. Razlozi mikrobiološke neispravnosti uzoraka bili su nalaz Salmonella spp. (5,66%), koagulaza-pozitivnih Staphylococcus vrsta (45,28%), sulfitreducirajućih Clostridia (13,20%), Proteus vrsta (22,64%), Escherichia coli (24,52%), kvasaca (vrhnje - 7,55%) i lipolitičkih bakterija (maslac, kajmak - 13,20%). Zbog kontaminacije mliječnih prerađevina Salmonella, koagulaza-pozitivnim Staphylococcus i sulfitoreduktivnim Clostridia vrstama trebalo bi, po odredbama Pravilnika (1983), 58,49% smatrati higijenski neispravnim i neupotrebljivim za hranu ljudi.

Ključne riječi

mikrobiološka kakvoća; mlijeko i mliječni proizvodi iz domaće radinosti; proizvodnja u ratom poremećenim uvjetima; zastupljenost neispravnih uzoraka

Hrčak ID:

95355

URI

https://hrcak.srce.hr/95355

Datum izdavanja:

17.1.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.087 *