Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Proizvodnja mlijeka i fizikalno-kemijski pokazatelji kakvoće mlijeka križane istarske ovce

M. Hadžiosmanović ; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Darinka Pranjić
I. Karađole
K. Mikulec


Puni tekst: hrvatski pdf 737 Kb

str. 203-208

preuzimanja: 454

citiraj


Sažetak

Istraživana je proizvodnja mlijeka i fizikalno-kemijski pokazatelji kakvoće mlijeka od križane domaće i sardinijske ovce u F1 generaciji ekstenzivno držane u okolici Poreča. Prosječna dnevna količina mlijeka tijekom laktacije u trajanju 160 dana iznosila je 0,91 (0,554-1,3981) po ovci. Gustoća ovčjeg mlijeka u provedenom istraživanju bila je 1,040 a kretala se u rasponu od 1,031 do 1,045, dok je prosječno utvrđena količina mliječne masti bila 5,75%. Najmanja količina mliječne masti u jednom mjesecu bila je 4,31%, a najveća 8,11%. Kiselost mlijeka iznosila je tijekom laktacije prosječno 10,3°SH, a kretala se u granicama od 5,6 - 18,4 °SH. Povećanje ukupne količine mlijeka u prvoj laktaciji iznosilo je 66%, a u drugoj 74% u odnosu na količinu mlijeka autohtone istarske ovce.

Ključne riječi

križana domaća i sardinijska ovca; mliječnost; kemijska kakvoća mlijeka ovaca F1 generacije; gustoća mlijeka

Hrčak ID:

95406

URI

https://hrcak.srce.hr/95406

Datum izdavanja:

19.9.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.013 *