hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Mikrobiološka kakvoća mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na zagrebačkom tržištu

Josip Živković ; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Mirza Hadžiosmanović
Velibor Grbeša

Puni tekst: hrvatski, pdf (808 KB) str. 215-219 preuzimanja: 367* citiraj
APA 6th Edition
Živković, J., Hadžiosmanović, M. i Grbeša, V. (1992). Mikrobiološka kakvoća mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na zagrebačkom tržištu. Mljekarstvo, 42 (3), 215-219. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/95475
MLA 8th Edition
Živković, Josip, et al. "Mikrobiološka kakvoća mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na zagrebačkom tržištu." Mljekarstvo, vol. 42, br. 3, 1992, str. 215-219. https://hrcak.srce.hr/95475. Citirano 22.01.2021.
Chicago 17th Edition
Živković, Josip, Mirza Hadžiosmanović i Velibor Grbeša. "Mikrobiološka kakvoća mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na zagrebačkom tržištu." Mljekarstvo 42, br. 3 (1992): 215-219. https://hrcak.srce.hr/95475
Harvard
Živković, J., Hadžiosmanović, M., i Grbeša, V. (1992). 'Mikrobiološka kakvoća mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na zagrebačkom tržištu', Mljekarstvo, 42(3), str. 215-219. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/95475 (Datum pristupa: 22.01.2021.)
Vancouver
Živković J, Hadžiosmanović M, Grbeša V. Mikrobiološka kakvoća mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na zagrebačkom tržištu. Mljekarstvo [Internet]. 1992 [pristupljeno 22.01.2021.];42(3):215-219. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95475
IEEE
J. Živković, M. Hadžiosmanović i V. Grbeša, "Mikrobiološka kakvoća mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na zagrebačkom tržištu", Mljekarstvo, vol.42, br. 3, str. 215-219, 1992. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95475. [Citirano: 22.01.2021.]

Sažetak
U radu su prikazani rezultati istraživanja mikrobiološke kakvoće 109 uzoraka najznačajnijih mliječnih proizvoda koje individualni proizvođači prodaju na zagrebačkom tržištu. Propisane uvjete mikrobiološke ispravnosti nije zadovoljilo 87,5% uzoraka kiselog i slatkog vrhnja, 50% uzoraka domaćeg maslaca, 47,6% uzoraka kajmaka, 64,5% mekih i svježih sireva, 52,4% uzoraka tvrdih i 33,3% uzoraka sirnih namaza, odnosno ukupno 57,8% od ukupnog broja uzoraka spomenutih mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na tržnici Dolac u Zagrebu. U 16,5% uzoraka koji nisu zadovoljavali uvjete mikrobiološke ispravnosti utvrđeni su koagulaza-pozitivni stafilokoki, 5,5% uzoraka sadržavalo je sulfitoreducirajuće klostridije, 31,2% Escherichia coli, 16,5% uzoraka Proteus vrste, 50,0% uzoraka vrhnja sadržavalo je kvasce, a 20,7% uzoraka maslaca i kajmaka lipolitičke bakterije. Dobiveni rezulati ukazuju na činjenicu da se prilikom donošenja propisa nije vodilo računa o uvjetima u individualnom sektoru proizvodnje.

Ključne riječi
mikrobiološka kvaliteta; mliječni proizvodi individualnih proizvođača; propisi o kvaliteti

Hrčak ID: 95475

URI
https://hrcak.srce.hr/95475

[engleski]

Posjeta: 566 *