Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Mikrobiološka kakvoća mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na zagrebačkom tržištu

Josip Živković ; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Mirza Hadžiosmanović
Velibor Grbeša


Puni tekst: hrvatski pdf 808 Kb

str. 215-219

preuzimanja: 612

citiraj


Sažetak

U radu su prikazani rezultati istraživanja mikrobiološke kakvoće 109 uzoraka najznačajnijih mliječnih proizvoda koje individualni proizvođači prodaju na zagrebačkom tržištu. Propisane uvjete mikrobiološke ispravnosti nije zadovoljilo 87,5% uzoraka kiselog i slatkog vrhnja, 50% uzoraka domaćeg maslaca, 47,6% uzoraka kajmaka, 64,5% mekih i svježih sireva, 52,4% uzoraka tvrdih i 33,3% uzoraka sirnih namaza, odnosno ukupno 57,8% od ukupnog broja uzoraka spomenutih mliječnih proizvoda iz individualnog sektora proizvodnje na tržnici Dolac u Zagrebu. U 16,5% uzoraka koji nisu zadovoljavali uvjete mikrobiološke ispravnosti utvrđeni su koagulaza-pozitivni stafilokoki, 5,5% uzoraka sadržavalo je sulfitoreducirajuće klostridije, 31,2% Escherichia coli, 16,5% uzoraka Proteus vrste, 50,0% uzoraka vrhnja sadržavalo je kvasce, a 20,7% uzoraka maslaca i kajmaka lipolitičke bakterije. Dobiveni rezulati ukazuju na činjenicu da se prilikom donošenja propisa nije vodilo računa o uvjetima u individualnom sektoru proizvodnje.

Ključne riječi

mikrobiološka kvaliteta; mliječni proizvodi individualnih proizvođača; propisi o kvaliteti

Hrčak ID:

95475

URI

https://hrcak.srce.hr/95475

Datum izdavanja:

9.9.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.227 *